Femicid na korak do zakona u entitetu RS: 'Najteži oblik i posljedica nasilja prema ženama'

0
Radiosarajevo.ba
Femicid na korak do zakona u entitetu RS: 'Najteži oblik i posljedica nasilja prema ženama'
Foto: Facebook / Femicid (Ilustracija)

Vlada bh. entiteta RS utvrdila je na današnjoj sjednici u Banjaluci Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama RS čiji je osnovni cilj zaštita žrtava nasilja u porodici i nasilja prema ženama, sprečavanjem i suzbijanjem nasilja u porodici i nasilja prema ženama, kao i zaštita života i psihofizičkog integriteta lica ženskog pola, a posebno sprečavanje femicida kao najtežeg oblika i posljedice nasilja prema ženama.

"Nacrtom ovog zakona nastoji se žrtvama nasilja prema ženama učiniti dostupan i efikasan sistem mjera pomoći, podrške i zaštite, sve u cilju zaustavljanja trenutnog nasilja koje trpe, sprečavanja njegovog ponavljanja, a posebno eliminisanja mogućeg fatalnog ishoda.

Femicid je prepoznat kao najteži oblik i posljedica nasilja prema ženama, kao svako lišenje života žene izvršeno, u potpunosti ili djelimično, zbog njene pripadnosti ženskom polu ili smrt žene koja je posljedica radnji nasilja prema njoj, bez obzira da li je osumnjičeni za radnje nasilja član porodice ili drugo lice. Lišenju života žene – femicidu, u pravilu prethodi kontinuirano nasilje prema njoj i ovim zakonom se nastoji pravovremeno sistemski odgovoriti na pojedinačne oblike nasilja, žrtvi pružiti adekvatna zaštita, da nas fatalan ishod ne bi zatekao kao društvo", navode iz Vlade RS.

SIPA objavila nove informacije o akciji 'Black Tie 2': Otkrili koliko su novca 'blokirali' u bankama

SIPA objavila nove informacije o akciji 'Black Tie 2': Otkrili koliko su novca 'blokirali' u bankama

Cilj ovog zakona jeste rano prepoznavanje svih oblika nasilja, koordinisano i jasno djelovanje nadležnih institucija ali i društva u cjelini i isti zahtijeva dodatni angažman i obuku službenih i stručnih lica nadležnih subjekata zaštite, pravovremeno i jasno postupanje, osnivanje Savjeta i Odbora za suzbijanje nasilja u porodici, nasilja prema ženama i femicida, usvajanje strateških dokumenata i akcionih planova, praćenje i analizu pojedinačnih slučajeva na terenu kao i periodičnu procjenu ostvarenih efekata uz mogućnost kreiranja novih mjera i aktivnosti, sve sa konačnim ciljem eliminisanja, odnosno svođenja na najmanju moguću mjeru, nasilja u porodici i nasilja prema ženama.

"RS je bila prva u regionu koja je 2000. godine Krivičnim zakonikom zabranila nasilje u porodici i porodičnoj zajednici, sada će biti pionir u zakonskoj zaštiti ne samo žrtava nasilja u porodici, čije su žrtve prema zvaničnim statistikama u preko 90 posto slučajeva takođe žene, nego i nasilja prema ženama koje, u različitim oblicima i kontinuitetu, sve češće dovode do fatalnih ishoda, što je neophodno i ovim zakonom urediti, prvenstveno kako bi se zaštitile žene od lišenja života, ali i pomoglo potencijalnim učiniocima, preventivnim djelovanjem, da ne počine ovo djelo", navode iz Vlade, pišu Nezavisne.

Poražavajući podaci: Svaka treća žena u BiH bila je žrtva nasilja u nekom momentu svog života

Poražavajući podaci: Svaka treća žena u BiH bila je žrtva nasilja u nekom momentu svog života

Podsjećamo, femicid i nasilje nad ženama ponovo eskaliraju. Prije nepuna dva mjeseca Nermin Sulejmanović ubio je nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović u Gradačcu, u Zavidovićima je nedavno muškarac ubio ženu, a u Ljubuškom bivši hrvatski rukometni reprezentativac Denis Buntić pretukao svoju suprugu, koja je sve snimila i prijavila ga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije