Fejzović: Limfedem je "vodeća" propratna bolest onkoloških pacijenata

Fena
Fejzović: Limfedem je "vodeća" propratna bolest onkoloških pacijenata

U fokusu obilježavanja ovogodišnjeg “Međunarodnog dana borbe protiv raka” je upoznavanje javnosti s dodatnim problemima s kojim se susreću onkološki pacijenti i to posebno s problemom limfedema kazala je danas v. d. predsjednice Renesanse Senka Fejzović.

Istaknula je da limfedem, kao komplikacija nakon liječenja karcinoma različitih lokalizacija i tkivnih struktura znatno narušava kvalitet života pacijenta s ovom bolešću.

Kazala je da je limfedem teško, hronično, progresivno, dugotrajno i neizlječivo oboljenje.

Njihovi zahtijevi su poboljšanje kvaliteta života i pružanje usluga pacijentima, kojima je bolest donijela dodatne komplikacije.

 "Problem limfedema se javlja kod većeg broja pacijenata operiranih od malignih oboljenja i nama je pored problema limfedema, vrlo važna psihološka pomoć pacijentima. Apeliramo da se liječenje limfedema stavi na listu zdravstvenih usluga koje se liječe u domovima zdravlja. Smatramo da ova usluga mora biti pravovremena i kvalitetna", kazala je Fejzović.

Aktivnosti Udruženja Renesansa jesu da liječenje limfedema bude na listi Zavoda za zdravstveno osiguranje, kao što je u zemljama u okruženju pa čak i u Republici Srpskoj.

Zamjenica ministrice Kantona Sarajevo Edina Stević kazala je da Ministarstvo radi na revidiranju prava osiguranika na medicinska sredstva u okviru kojih je već predviđeno "sve" za liječenja limfedema.

Onkološka pacijentica Belma Kalajdžisalihović objasnila je da je limfedem progresivno oticanje međućelijskog tkiva, određenog dijela tijela, najčešće jednog ali i više ekstremiteta, trupa, glave, genitalija, gde se u međućelijskom prostoru nagomilava limfa, jer ne može da se odlije limfnom niti venskom cirkulacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije