Februar u klubu ljubitelja SF-a

Radiosarajevo.ba
Februar u klubu ljubitelja SF-a

"Inspirirani Voyager-om i decembarskim vijestima o njegovom promijenjenom kretanju, odlučili smo ovaj mjesec posvetiti temi KONTAKTA, Zemljana i stanovnika neke extra-terrestrial (vanzemaljske) civilizacije, temi koja je predmet istraživanja mnogih naučnika i istraživača, kao i vizionara i umjetnika", saopćeno je iz sarajevskog kluba ljubitelja naučne fantastike.

Petog septembra 1977. godine, NASA je lansirala prvu od dvije sonde namjenjene istraživanju dubokog svemira - Voyager 1 i 2. Glavni je cilj ovih dviju sonda bio proširenje istraživanja svemira izvan Sunčevog sustava. Ove dvije sonde dospjele su dalje nego bilo koji predmet napravljen ljudskom rukom i sada su vrlo blizu međuzvjezdanog prostora.

Voyager 1 i 2 nose poruku potencijalnim civilizacijama izvan Sunčevog sustava. Poruka i slike Zemlje snimljene su na 300-milimetarskom pozlaćenom bakrenom disku.

Na njemu se nalazi 115 fotografija, izbor prirodnih zvukova i muzike te pozdravi na 55 jezika. Također su snimljene poruke tadašnjega američkog predsjednika Jimmya Cartera i Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, Kurta Waldheima.

To je ralog što će Klub PULSAR u februaru obraditi Alien kontakt temu.

Na 36. sastanku u petak 7. februara, gledat će se "The Day the Earth stood still" ("Dan kada je zemlja stala"), verzija iz 1951. godine, uz osvrt na remake iz 2008. godine.

Za pricu o humanoidnom posjetitelju iz svemira koji Zemljanima nosi poruku, scenarij je napisao Edmund H. North, po kratkoj prici Harry-ja Bates-a "Farewell to the Master" iz 1940. godine.  Remake ovog klasika ugledao je svjetlo dana u decembru 2008. godine, sa Keanu Reaves-om u glavnoj ulozi (Klaatu) poharao je americke i svjetske box ofise i zaradio preko 230 miliona dolara.

U mjesecu februaru ponovno krece i Pulsar-ov klub knjige, 21.02. članovi diskutuju o romanu "Kontakt", čiji je autor Carl Sagan (1934-1996), ugledni americki profesor i naucnik, istraživac na velikim NASA-inim projektima, kojeg cemo uvijek pamtiti kao jednog od najvecih entuzijasta kada je u pitanju potraga za signalima vanzemaljskih civilizacija.

07.02. FILM "Dan kada je zemlja stala" (1951.)
- osvrt na remake iz 2008. godine, kroz inserte iz filma,
- kratka diskusija nakon gledanja filma
14.02. SF "Valentine Alien" kviz by Pulsar
- razlicite kategorije, motiv alien kontakta,
kao i (prigodan) motiv ljubavi u SF temi (detalji na eventu)
- sponzorske nagrade najboljima
21.02. Pulsar KLUB KNJIGE - Carl Sagan, "Kontakt"(1985.)
(sa osvrtom na ekranizaciju ovog djela iz 1997. godine,
kroz inserte iz filma)
28.02. FILM "Solaris" (1972.), Andrey Tarkovskiy
- diskusija o filmu i romanu S. Lema, osvrt na remake iz 2002.

Sastanci PULSAR-a događaju se u "The Clubu" (Bičakčić) u Engleskom salonu, svakog ponedjeljka od 20,00 d0 22,00

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije