FBiH: Sve više oboljelih od spolnih bolesti

Radiosarajevo.ba
FBiH: Sve više oboljelih od spolnih bolesti


Podaci iz posljednjeg istraživanja o zdravstvenom stanju građana u Federaciji BiH pokazali su visoku izloženost faktorima rizika. Osim hipertenzije i gojaznosti, epidemiolozi upozoravaju na to da je u porastu i broj oboljelih od spolno prenosivih bolesti, piše Dnevni avaz.

Testiranje nije popularno

S obzirom na to da su ove bolesti još tabu tema u našoj zemlji, veliki je broj onih koji to kriju jer ne žele biti osuđeni od društva. To nam je potvrdila i Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koja je istakla da upravo zbog rijetkog prijavljivanja pacijenata oni ne mogu znati ni tačan broj oboljelih.

"Svakako, spolne infekcije su u porastu. Povećan broj oboljelih najbolji je pokazatelj rizičnog ponašanja građana", istakla je Ravlija.

Spolne zarazne bolesti većinom se prenose nezaštićenim seksualnim kontaktom. Iako statistike pokazuju da je obolijevanje od spolnih bolesti rijetko u uzrastu od 15 do 19 godina, neki stručnjaci smatraju da je u adolescenciji teže odrediti dijagnozu, jer tinejdžeri kriju, a i u tim godinama su slabiji simptomi.

"Pacijenti koji nam se javljaju najčešće su oboljeli odklamidije, hepatitisa B, gonoreje, trihomonijaze, sifilisa i HIV-a", kaže Ravlija.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u 2011. godini od hepatitisa B bilo je 137 oboljelih između 25 i 49 godina, od toga su čak 66 posto činili muškarci, a najviše ih je boravilo u ZDK, dok je HIV-om bilo zaraženo 20 građana, od kojih je pet već u stadiju AIDS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije