Fazlija htio predložiti slanje poslanika na poligraf

Radiosarajevo.ba
Fazlija htio predložiti slanje poslanika na poligraf

Šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Nedžad Fazlija kazao je novinarima da je zbog promjene mišljenja nekih zastupnika izglasano nepovjerenje prethodnoj vladi Kantona Sarajevo, a ne zato što je vlada na čelu s Fikretom Musićem (SDP) loše radila.
Nova Vlada koju osim SDA čini još osam subjekata imenovana je na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo

Kako je javila agencija Fena, on je podsjetio da se toj Vladi, koja je bila sastavljena od kadrova SDP-a i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, zamjera što nije podnijela ostavku nakon što joj je izglasano nepovjerenje, ali Fazlija smatra da je to jedan od načina na koji je ta vlada pokazala odgovornost prema građanima jer nije dozvolila dva mjeseca, koliko je bilo potrebno za prekompoziciju vlade, 10.700 budžetskih korisnika ostane bez plate te je tako "Vlada pokazala odgovornost i zaštitila imovinu"

Govoreći o novoj Vladi, Fazlija ističe da je način na koji se formirala nova parlamentarna većina neozbiljan te da predloženi ministri nisu dorasli zadacima koji su pred njih postavljeni i dodao "predviđamo da ova Vlada neće kvalitetno raditi, a posebno da neće dugo trajati". Kazao je da je u skupštinskoj klupi iznio ono što je čuo o potkupljivanju zastupnika za formiranje parlamentarne većine naglasivši da je tada htio predložiti da 35 zastupnika prođe poligraf da se vidi ko govori istinu, a ko ne te da se utvrdi da li ima elemenata za pokretanje odgovornosti.

SBB: Političari opće prakse


Dževad Radžo

Zastupnik SBB-a BiH Dževad Radžo kazao je novinarima da ekspoze premijera liči na političara opće prakse, te najavio da će SBB biti konstruktivna opozicija što je i ranije bio jer svi imaju zajednički zadatak da odgovore zahtjevima građana za poboljšanje života u KS. Izjavio je i da SBB nije imao priliku da pogriješi u nekim odlukama dok je bio član Vlade, jer su samo dva mjeseca bili u mandatu od čega je skupština jedan mjesec bila na kolektivnom godišnjem odmoru. 

"Međutim potvrda da smo imali dobre ministre je i to da je jedan dio ministara SBB-a ostao i u ovom sazivu. Iz biografija novih ministara, koje smo bili u prilici da pročitamo, bilo je i šaljivih stvari gdje su ljudi u prilog svojih biografija stavljali zahvalnice Crvenog krsta općinskog nivoa ili su pisali da su kao volonteri radili na važnim projektima u vremenskom trajanju od četiri mjeseca", kazao je.

SDA: Identifikovani ključni problemi


Amir Zukić

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS Amir Zukić s druge strane kazao je da je novi premijer KS Suad Zeljković iznio ozbiljan i studiozan ekspoze u kojem je identificirao ključne probleme te načine rješavanja tih problema i prioritete djelovanja. 

"On je postavio i jasne rokove za rješavanje ključnih pitanja od korupcije do depolitizacije raznih segmenata društva. Zeljković i ministri s ovakvim biografijama daju sigurnost da će se zadani ciljevi i realizirati te da će već od sutra raditi na tome, a prioritet im neće biti politika i politikanstvo", kaže Zukić.

On smatra da ako postoji dobra volja većina zadanih ciljeva za dvije godine bit će realizirana ili u najmanju ruku započeto tako da naredne vlade nastave raditi u tom pravcu jer su određeni projekti dugogodišnji ali je potrebno krenuti u njihovu implementaciju, javila je Fena.

Naša stranka: Politički nemoral


Peđa Kojović

Jučer, 21. novembra, stiglo je i saopćenje Naše stranke u kojoj se navodi izjava Peđe Kojovića, zastupnika ove stranke u Skupštini KS. Kojović je tokom skupštine komentirao:

"Već četiri sata sjedim ovdje i slušam vas kako se međusobno optužujete, za politički nemoralne i za kriminalne radnje u radu prethodnih i u formiranju ove Vlade Kantona Sarajevo. Nemam razloga da sumnjam u sve izrečene navode. Sasvim je moguće da i jedni i drugi govorite istinu.

Naravno, za mene, je poražavajuća činjenica moje shvatanje da dok se ovakve rasprave vode građani i građanke ovog grada neće imati javne servise, kao što je redovna isporuka vode i javni prevoz, koje vlast u civiliziranom svijetu obezbjeđuje svojim građanima još od srednjeg vijeka. Hvala vam za sve što ste na ovoj skupštini iznijeli pred javnost, jer ste mnogo bolje nego ja u obrazlaganju našeg suzdržanog stava objasnili zbog čega Naša stranka ne želi podržati ni jedne ni druge.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije