Fatmiru Alispahiću doktorat, ipak, odobren

Radiosarajevo.ba
Fatmiru Alispahiću doktorat, ipak, odobren


PublicistiFatmiru Alispahiću ipak je odobren doktorat na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Podsjetimo, Alispahićevu doktorsku tezu na temu Iseljeničko iskustvo u novijoj bošnjačkoj književnosti u maju ove godine odbilo je Nastavno-naučno vijeće Fakulteta, obrazlažući odluku njegovimstavovima iznošenim u medijima.

Vijeće je takvu odluku donijelo premda je mišljenje komisije sa Odsjeka za književnosti naroda Bosne i Hercegovine bilo pozitivno. Na sjednici u junu Senat Univerziteta je naložio Nastavno-naučnom vijeću da prihvati tezu. Iako su se otada, pojašnjava Alispahić za Avaz, sjednice redovno održavale, njegov slučaj nije bio na dnevnom redu.

„U isto vrijeme poslao sam isti zahtjev Inspekciji za obrazovanje, nauke kulture i sporta Kantona Sarajevo i Senatu, nakon čega je kantonalni inspektor naredio da se u roku od dvije sedmice mora realizirati odluka Senata“, kaže Alispahić.

Tako je Nastavno-naučno vijeće u četvrtak prošle sedmice, tek nakon naloga inspekcije, prihvatilu temu doktorata i naučne reference Fatmira Alispahića.

Najveći protivnici Alispahićevog naučnog promaknuća bili su dekan Ivo Komšić i prodekan Dubravko Lovrenović, čemu se oštro usprotivio profesor na Odsjeku za filozogijuUgo Vlaisavljević.

Tada je Nastavno-naučno vijeće svoju odluku pravdalo Alispahićevim kršenjem Etičkog kodeksa Univerziteta. Sporni su naime Alispahićevi napisi i stavovi o LGBT osobama, Srbima i holokaustu primjerice, objavljivani uglavnom u magazinu Saff.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije