Fasada bi trebala biti gotova početkom oktobra

Radiosarajevo.ba
Fasada bi trebala biti gotova početkom oktobra
/ Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba


"Između 1. i 5. oktobra Vijećnica će osvanuti sa svojom raskošnom vanjskom ljepotom, što znači da bi do tog vremena radovi koje GP Bosna izvodi na fasadi ovog istorijhskoh objekta trebali biti završeni", rekao je za Oslobođenje Ferhad Mulabegović, jedan od autora idejnog projekta obnove Vijećnice i istakao da će time biti završena treća faza obnove.

Izgradnja Vijećnice počela je 1882. godine, pod palicom Aleksandera Witteka, koji nije doživio završetak izgradnje. Njenu gradnju završio je Ćiril Iveković, a Vijećnica je svečano otvorena 20. aprila 1896. godine. Zapaljena je u noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine.

Podsjećamo, mađarska kompanija iz Pečuha Zsolnay Porcelanmanulaktura Zrt ponovno je proizvela fasadne elemente u fajansu za potrebe treće faze obnove sarajevske Vijećnice, a firma MVM OVIT iz Budimpešte je donirala njihovu proizvodnju.

Kompletna obonova Vijećnice, prema nekim računicama, koštat će oko 30 miliona KM, piše Oslobođenje.

Razlog ovako visoke cifre ne leži samo u gruboj obnovi, te u slikanim i gipsanim dekoracijama unutrašnjosti, već i na ponovnu izradu ukrasnih dijelova na fasadi kojih je ostalo sačuvanih samo 15 posto.

Svi radovi trebali bi biti gotivi do 6. aprila 2014. godine, na dan Grada Sarajeva, kada je planirano otvorenje Vijećnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije