Facebook kampanja za djecu bez matičnih brojeva

Radiosarajevo.ba
Facebook kampanja za djecu bez matičnih brojeva


Zakon o matičnom broju Bosne i Hercegovine, zbog političkih razloga, nažalost još uvijek nije donesen, a djeca rođena nakon 12. februara ove godine formalno-pravno 'ne postoje'.

Kako bi se, bar na neki način prevazišla nastala situacija, te podigla svijest o značaju i važnosti ove problematike, Bulb Art studio iz Sarajeva odlučio je pokrenuti zanimljivu Facebook kampanju pod nazivom Jedinstvena generacija.

Radi se o projektu posvećenom djeci bez matičnih brojeva, tzv. 'jedinstvenoj generaciji', a nju čine svi oni mališani koji nemaju matični broj i, samim tim, ni priliku za ostvarenje osnovnih ljudskih prava.

Zvanični logo kampanje; FOTO: Facebook

''Kampanja pod nazivom Jedinstvena generacija ima za cilj da podigne vidljivost problema sa kojim se roditelji mališana rođenih nakon 12. februara susreću. Nastala je s ciljem okupljanja svih mališana bez matičnog broja na jednom mjestu. Naši najmlađi sugrađani imaju pravo na  vakcinaciju, pregled kod pedijatra, ali samo u okvirima naše države i ne mogu napustiti Bosnu i Hercegovinu. S privremenim matičnim brojem mogu biti primljeni u Dom zdravlja i to je otprilike najdalje dokle mogu dobaciti kad je riječ o ostvarivanju osnovnih ljudskih prava'', kažu iz Bulb Art studija.

Kampanja počinje danas, 23. maja i trajat će sve dok se ne donese Zakon  o matičnom broju Bosne i Hercegovine, a ukoliko želite postati njenim dijelom, organizatori vas pozivaju da u galeriju pod nazivom 'Jedinstvena generacija', uploadujte fotografiju svog djeteta, ili fotografiju njegovog/njenog otiska prsta ili ruke, napišete ime i prezime mališana, te komentar o tome zbog čega je baš vaš klinac/klinceza jedinstven.

''Fotografija kao medij ovim činom daje identitet 'jedinstvenoj generaciji' i odnosi pobjedu nad sramotnim postupkom svih institucija koji stoje iza ovog djela'', istakao je sarajevski fotograf  Jasmin Šaković, osnivač Bulb Art studija, i, kako kaže, ponosni otac dvoje djece, dječaka i djevojčice, koja je, srećom, rođena par mjeseci prije 12. februara. 2013 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije