EYOWF 2017. bez karlinga i skijaških skokova

Radiosarajevo.ba
EYOWF 2017. bez karlinga i skijaških skokova


Sarajevo je dobilo povjerenje za organizaciju prvog većeg takmičenja u zimskim sportovima u posljednjih dvadeset godina - Zimski evropski olimpijski festival mladih (EYOWF).

"Radili smo zajedno sa našim Olimpijskim komitetom uz podršku vlada RS-a, Federacije, Savjeta ministara, Predsjedništva BiH. Ovo je prvi projekat koji je politički ujedinio BiH. Ovaj projekat će oživjeti kulturnu i historijsku sredinu u BiH", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rečeno, organizacija projekta EYOWF 2017. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu koštat će nešto manje od pet miliona eura, dok će za obnovu, rehabilitaciju i pripreme sportskih terena biti potrebno deset miliona eura.

Za projektovanje staza i uređenje skijaških padina i umjetni snijeg na planinama izdvojit će se najviše novca - 6 miliona eura, dok je za obnovu skijaškog centra Dvorišta potrebno izdvojiti 1 milion eura. 

Za obnovu dvorana i postavljanje leda bit će potrebno izdvojiti tri miliona eura.

Sedam sportova i petnaest disciplina

Kako je Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine rekao, Sarajevo i Istočno Sarajevo su se prijavili za organizaciju sedam od mogućih devet sportova.

Kako sada stvari stoje, 2017. godine nećemo gledati skijaške skokove i karling. Za obnovu i prilagođavanje skakaonice na Igmanu potrebna su velika sredstva, a kako je za Radiosarajevo.ba rekao Said Fazlagić, karling nije uvršten u program zbog nezastupljenosti ovog sporta u našoj zemlji.

Tako ćemo moći uživati u sportovima kao što su biatlon (Dvorišta),umjetničko klizanje (Skenderija), alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), skijaško trčanje (Veliko polje - Igman), snowboard (Bjelašnica), brzo klizanje (Sportska dvorana Pale) i hokej na ledu (Zetra).


Mapa (Foto: Monografija EYOWF 2017)

Najavljeno 1.500 sportista

Kako je na konferenciji za novinare rečeno, na EYOWF-u će učestvovati 1.500 sportista. Osim njih, očekuje se dolazak oko 3.500 novinara, trenera i drugih gostiju.

Ceremonija otvaranja festivala održat će se u dvorani Juan Antonio Samaranch u Sarajevo.

Zvanična ceremonija zatvaranja EYOWF-a će biti održana u sportskoj dvorani u Istočnom  Sarajevu.

"Olimpijsko selo, koje će biti izgrađeno u Istočnom Sarajevu, projekat je koji se odavno planira i očekuje, i koji će ovim  na neki način biti samo ubrzan. Studentski centar bi se također radio i da nema olimpijade", rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović naglasio je kako će ovaj projekat oživjeti Olimpijski duh koji je u izblijedio posljednjih godina.

Kako je Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine rekao preporuka Evropske olimpijske komisije bila je da ceremonija otvaranja i zatvaranja bude u istoj dvorani.

Učesnici takmičenja će biti smješteni u Sportskom selu koje se sastoji od dva kompleksa. Prvi kompleks se nalazi u Nedžarićima sa 880 kreveta, dok je drugi kompleks udaljen 3 kilometra i nalazi se u Istočnom Sarajevu te ima 480 kreveta, ali je najavljeno povećanje kapaciteta na 800 kreveta.

Podsjećamo, protukandidat Sarajevu i Istočnom Sarajevu za domaćinstvo Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. godine bio je i turski grad Kayseri, koji je nešto kasnije povukao svoju kandidaturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije