Eutanazija nije rješenje za neprovođenje Zakona!

Radiosarajevo.ba
Eutanazija nije rješenje za neprovođenje Zakona!

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 25. jula nedvojbeno je poslao poruku: Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja se mora provoditi, eutanazija nije put i ne predstavlja rješenje, navode u saopštenju udruženja za zaštitu i dobrobit životinja.

Predstavnički dom je na jučerašnjoj sjednici razmatrao Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, predloženog od strane zastupnice SDP-a Nermine Zaimović Uzunović, te usvojio zaključak da se o prijedlogu izmjena ne izjašnjava, te naložio nadležnoj komisiji da organizuje javnu raspravu na temu dosadašnje provedbe postojećeg Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, predloži Domu prijedlog mijera, kom prilikom bi se obavilo glasanje i o prijedlogu zastupnice Uzunović.

Psi na ulicama su rezultat neprovođenja Zakona 

Time je nedvosmisleno zaključeno da je neophodno postojeći Zakon provoditi, da problem sa napuštenim životinama eskalira kao posljedica neprovođenja Zakona, da su napušteni psi na ulici posljedica ne uzrok problema, da je osnovni uzrok problema napuštanje od strane neodgovornih vlasnika i neprovođenje ostalih zakonom predviđenih preventivnih mijera, da je neophodno raditi sterilizacije uz vakcinaciju i obilježavanja životinja, da otpor i opstrukcija dolaze sa lokalnog nivoa, te da ni u kom slučaju masovne eutanazije, dakle ubijanja životinja niti su put, niti dovode do rješenja, niti mogu ikada biti podržane.

Većina zastupnika, izuzimajući zastupnike SDP-a saglasna je sa činjenicom da prijedlog zastupnice Uzunović ni na koji način ne doprinosi rješenju.

Istog mišljenja je bio i Ministar Mirko Šarović, koji je istakao da se problem može riješiti samo dosljednim provođenjem postojećeg Zakona.

Udruženja za zaštitu i dobrobit životinja u BiH pozdravile su ovu odluku Predstavničkog doma BiH, te podsjetile da je sistemsko rješenje problema već sadržano u Zakonu kakav jeste.

Provođenje Zakona je jedini put

"Pozdravljamo organizovanje javne rasprave o provođenju, bolje reći neprovođenju Zakona, koja će biti prilika da jednom za svagda stavimo tačku na priču oko izmjene ovog Zakona, imenujemo krivce za postojeće stranje i definiramo set mjera kojima bi se pomoglo lokalnim zajednicama da shvate vlastitu obavezu i odgovornost spram ovog Zakona, a takođe naložilo i svim ostalim interesnim grupama da djeluju u skladu sa Zakonom i idu u pravcu njegove pune i dosljedne implementacije.

Ubijanje nije mjera rješavanja ovog problema, te se kao takvo neće ni uvesti. Izražavamo i nadu da će se zastupnici SDP-a sjetiti svojih predizbornih obećanja, a u vezi sa potrebom humanog rješavanja ovog problema, te činjenice da su upravo oni igrali aktivnu ulogu u donošenju Zakona 2009, a i da će u budućnosti kod ovakvih prijedloga konsultovati struku i priznate stručnjake na ovom polju.", navode u saopštenju udruženja za zaštitu i dobrobit životinja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije