Epizoda u životu berača željeza i na Kosovu

Radiosarajevo.ba
Epizoda u životu berača željeza i na Kosovu

U Prištini se od 20. do 27. septembra, održava 5. Međunarodni filmski festival PriFest. U zvaničnom programu festivala je 49 filmova iz čitavog sveta, a među njima posebno mesto zauzima kinematografija balkanskih zemalja u okviru programa Honey & Blood. Festival već tradicionalno okuplja i veliki broj gostiju iz inostranstva, prenosi Anadolija.

Direktorka PriFesta Vjosa Berisha u izjavi za Anadoliju istaknula je da je publici kroz 49 filmova ponuđeno 4.500 minuta premijere na Kosovu.

"Filmovi su podeljeni u sedam kategorija od koji su tri takmičarske, dok četiri kategorije promovišu ili neku državu ili neki socijalni problem. Takmičarske kategorije su Glavna kategorija u kojoj imamo filmove iz celog sveta, kategorija Balkana ima osam filmova i imamo takmičarski program za srednjemetražni film u kome se takmiči 10 filmova", kaze Vjosa Berisha.

Pored takmičarskih, festival predstavlja i promocione programe i specijalne projekcije u kojima se prikazuju filmovi pobednici festivala u Cannesu i Berlinu.

U kategoriji balkanskih filmova publika je, pored ostalih, imala priliku da odgleda i film iz Bosne i Hercegovine Epizoda u životu berača željeza, bosansko-slovenačko-hrvatski filmHalimin put, filmove iz Srbije Krugovi i Ustanička ulica, kao i hrvatske filmove Svećenikova djeca i Ljudožder vegetarijanac.

Novi program ovogodišnjeg PriFesta je Let it be, koji u fokusu ima LGBT populaciju, a koji je pripremljen u saradnji sa Outfestom, festivalom iz SAD-a. U okviru ovog filmskog festivala osnovan je i PriForum, koji je sastavni deo festivala, a u okviru koga se okupljaju filmski radnici sa Kosova, iz Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije.

Ove godine je na PriForumu održan i Pitching workshop, koji je vodio poznati slovenački reditelj i producent Danijel Hočevar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije