EP: Granice emisija za laka komercijalna vozila

Radiosarajevo.ba
EP: Granice emisija za laka komercijalna vozila

Europski parlament (EP) u utorak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu donio odluku o ograničenjima emisija ugljičnog dioksida iz novih lakih komercijalnih vozila u Europskoj uniji, objavljeno je na internet stranici EP-a.
 
Nakon pravila o emisijama CO2 iz automobila koja su usvojena prije dvije godine, Parlament je sada dao zeleno svjetlo uvođenju ograničenja za ispuštanje CO2 iz novih lakih komercijalnih vozila.
 
Po novim pravilima, emisija CO2 iz tih vozila trebala bi se s današnjih 203 grama po kilometru smanjiti na 175 grama po kilometru do 2014., te u konačnici na 147 grama CO2 po kilometru do 2020.
 
Nova pravila predviđaju i novčane kazne - za svaki prekomjerni gram ispusta CO2 proizvođač će morati platiti 95 eura, dok je inicijalni  prijedlog bio 120 eura.

Povjerenica za klimu Connie Hedegaard pozdravila je odluku Europskog parlamenta, ocjenjujući da će tekst pridonijeti smanjivanju atmosferskog zagađenja te pomoći u ukupnom postizanju ciljeva Europske komisije glede smanjivanja emisija stakleničkih plinova. Ipak, dodala je da bi joj bilo draže da je Europska unija postavila ambicioznije ciljeve, piše agencija France presse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije