Elektronske knjižice uskoro u primjeni u KS

Radiosarajevo.ba
Elektronske knjižice uskoro u primjeni u KS

Elektronske legitimacije građanima će biti dostupne vrlo brzo jer se radi informatička i softverska obrada podataka kako bi svi pacijenti bili uvezani u sistem zdravstvene zaštite, rekao je za današnji Dnevni avaz kantonalni ministar zdravstva Eldan Lokmić.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo do kraja prošle godine planiralo je svim pacijentima koji su osigurani u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS podijeliti elektronske zdravstvene knjižice, ali kako saznaje Avaz, proces umrežavanja pacijenata u sistem zdravstva trenutno je malo otežan. 

Lokmić je naglasio da su sve tehničke pripreme u vezi s izradom knjižica završene i da je ostalo da se izvrši umrežavanje između Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Zavoda za javno zdravstvo sa ambulantama , domovima zdravlja, bolnicama, apotekama te Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu. 

"Ovo će poboljšati sistem cjelokupnog zdravstva, jer će ljekari imati jasan uvid u zdravstveno stanje pacijenata i terapiju koju koristi te će samo propisivanje lijekova ići tačnije, brže i efikasnije", kazao je Lokmić. 

Dodao je da je više od 5.000 knjižica odštampano i spremno za podjelu pacijentima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije