Eksterna matura: Učenici bez treme pristupili ispitima

Radiosarajevo.ba
Eksterna matura: Učenici bez treme pristupili ispitima


Učenici u 65 osnovnih škola u Kantonu Sarajevo danas su počeli s polaganjem eksterne mature.

Test iz predmeta B/H/S jezik učenici su polagali u 10 sati, dok su u 12 sati polagali ispit iz fizike.

Na ispite je izašlo 2618 učenika iz Kantona Sarajevo, te 204 učenika iz drugih kantona. Učenici ispite polažu pod šiframa.

"Sudeći prema informacijama sa terena prvi dan eksterne mature protekao je vrlo dobro. Škole su veoma ozbiljno shvatile organizaciju eksterne mature, dok su učenici rasterećeno pristupili ispitima ponajviše zahvaljujući činjenici da testove polažu u poznatom okruženju i pred poznatim licima.

Trema je znatno manje primjetna kod djece koji su izlazili s polaganja eksterne mature, nego što je to bio slučaj prilikom polaganja prijemnih ispita", rekla je za portal Radiosarajevo.ba Lamija Husić, stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Kako nam je rekla Husić, sve škole su obavezne objaviti rezultate do 19,00 sati.

U srijedu je planirano polaganje iz predmeta matematika, historija i geografija, a u četvrtak 20. juna prvi strani jezik, biologije i hemije.

"Učenici su zadovoljni izlazili nakon polaganja predmeta iz B/H/S jezika, ali mi s nestrpljenjem iščekujemo rezultate sutrašnjih testova iz matematike, jer se pokazalo da su u toj oblasti učenici u probnom testiranju održanom u aprilu, imali najlošije rezultate. Ipak, mi smo optimisti i vjerujemo kako će se rezultati sutra popraviti", rekla nam je Husić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije