Ekipa koja spašava ljudske živote: Tim za potrage FUCZ

O. Kavazović
Ekipa koja spašava ljudske živote: Tim za potrage FUCZ
Foto: A. Sikira/Radiosarajevo.ba / Tim za potrage FUCZ

Nerijetko stupce crne hronike ispunjavaju vijesti o potragama za nestalim osobama, ili akcijama spašavanja nastradalih planinara. Ljudi koji vrijedno rade na našoj sigurnosti i spašavanju života naših sugrađana okupljeni su u ekipu Tima za potrage i spašavanje pri Federalnoj upravi civilne zaštite.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba provela je dan na Bjelašnici sa hrabrom ekipom kojom rukovodi Sabahudin Spahović, koji nas je proveo kroz tri scenarija spašavanja. Prvi scenarij bio je spašavanje sa žičare, akcija spašavanja koja se često dešava na bh. planinama.

Tim za potragu FUCZ - undefined

Foto: A. Sikira/Radiosarajevo.ba: Tim za potrage FUCZ

Prije same akcije, potrebno je osigurati da se po sajli žičare spasioci mogu slobodno kretati, te je s toga potrebno da se kompletni pogon zaustavi.

„Prioritet u spašavanju imaju teško povrijeđeni potom trdunice, djeca itd. U svakom trenutku naš medicinski tim koji je na zemlji spreman je da pruži pomoć unesrećenima. Ono što je bitno jeste da vodimo računa i o spasiocu koji se nalazi na sajli, kako se i on ne bi povrijedio. Zbog toga uvijek još jedan kolega na zemlji prati cijelu situaciju“, pojašnjava nam Spahović.

U trenutku dok se spasilac približava unesrećenom, timovi podižu i dronove, koji emitiraju kratku poruku „ostanite mirni, pomoć stiže“. Poruka koja je kratka, ali dovoljna kako bi se unesrećeni smirili, kako znaju da nisu sami i kako neko dolazi po njih. Ovo je također bitno da oni koji se nalaze u sjedištima ne bi skočili i tako ugrozili svoju sigurnost.

Također, u trenutku dok smo snimali, helikopterska jedinica Oružanih snaga bila je na Bjelašnici u svojoj redovnoj akciji obilaženja akumulacija. U tom trenutku se dronovi moraju spustiti na određenu visinu, ali kako nam je Spahović objasnio, u akcijama gdje zajedno učestvuju tim za potragu i OS BiH, timovi dogovaraju rute helikoptera, ali i drova, kako ne bi došlo do sudaranja.

Spasilac koji prilazi unesrećenom mora voditi stalnu komunikaciju, a nakon što na njega zakači prsluk, tek tada se smije otvoriti držač na sjedištima, i spuštanje može početi.

Nakon što se spuštanje završi, medicinski tim preuzima unesrećenog, a spasilac se sigurno spušta na zemlju.

Medicinski tim osigurava unesrećenog i prebacuje ga u akiju, posebnu spravu koja je namijenjena za transport unesrećenog.

„Tokom cijele akcije možete primijetiti kako nema bespotrebne priče i kako se ne čuje ničiji glas osim vođa tima koji izdaju naredbe. To je vrlo važno kako se ne bi stvarala panika u ekipi i kako nešto ne bi krenulo po zlu“, priča nam vođa tima za potragu.

Druga akcija koju nam je demonstrirao tim za potrage i spašavanje jeste spašavanje unesrećenog koji ima tjelesne povrede.

Tim za potragu FUCZ - undefined

Foto: A. Sikira/Radiosarajevo.ba: Tim za potrage FUCZ

Unesrećeni se smješta u posbeno nosilo, a član tima za spašavanje ga preko improviziranog pada spušta na sigurno.

„U svakom momentu spasilac mora da traži oslonac za sebe, ali i da pazi na unesrećenog i ovo je jedan od težih zadataka koji naši članovi rade“, kaže nam Spahović.

Na sreću, bez većih problema, mladi član tima za potrage FUCZ-a spušta unesrećenog na sigurnu lokaciju.

Treća akcija kojoj smo prisustvovali jeste akcija koju često imamo priliku prenositi u medijima, a to je akcija pronalska te spašavanja nestalog sa psima tragačima.

Nestali se nalazi u šumi, a timu za potrage pri pronalasku asistira i pas za potragu koji je specijalno treniran za pronalaženje.

Također, tokom akcije pronalaska, koristi se dron sa porukom. Ta poruka se pušta kako bi osoba za kojom se traga znala da je pronađena i da ostane mirna.

Tim za potragu FUCZ - undefined

Foto: A. Sikira/Radiosarajevo.ba: Tim za potrage FUCZ

Uz pomoć psa tragača, nestala osoba je pronađena, a nakon završenog dana vrijeme za debrifing, na kojem je Spahović pohvalio sve članove tima za potragu.

„Pokazali ste da ste spremni odgovoriti na svaki zadatak koji se pred vas postavi. Vidjeli smo dobru saradnju i kooperaciju cijele ekipe“, kazao je Spahović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije