'Edus' radionica u službi djece s teškoćama u razvoju

Radiosarajevo.ba
'Edus' radionica u službi djece s teškoćama u razvoju

Dvodnevna radionica Udruženja 'Edus - Edukacija za sve', u okviru projekta 'Stari Grad - središte napretka djece s razvojnim teškoćama', završena je danas u Sarajevu, a predavanja su se temeljila na temi ranog otkrivanja odstupanja u razvoju djeteta i adekvatnih naučnih taktika za rad s djecom predškolskog i školskog uzrasta. 

Projekt je realizovan u sklopu UNDP-ovog projekta 'Jačanje lokalne demokratije III - LOD III' koji finansira EU iz IPA sredstava u iznosu od dva miliona KM. Za ovaj projekt je na ovogodišnjem javnom pozivu UNDP-a i Općine Stari Grad dodijeljeno 70.000 KM. 

Iz Edusa navode da su aktivnosti ovog tipa organizirane zbog brojnih svjedočenja roditelja o problemima i nerazumijevanju s kojima su se susretali dok su pokušavali ustanoviti prirodu poremećaja kod djeteta, naći i ostvariti adekvatnu podršku te uključiti dijete u obrazovni sistem ili dobiti redovnu zdravstvenu uslugu. 

''Udruženje Edus je bilo ponukano da pomogne unaprijediti kvalitet usluga u ovoj oblasti, a samim tim i života ovih porodica'', kazali su.

Naglašavaju i da se organizacijom ovih predavanja i radionica stručnjacima javnih ustanova iz oblasti zdravstva, školstva i socijalne zaštite s područja općine Stari Grad pruža mogućnost da dobiju uvid u najnovija saznanja o detekciji razvojnih poremećaja kod djece, primjeni napredne naučne metodologije u svrhu poboljšanja njihovog stanja te da nauče korisne taktike koje i sami mogu primjenjivati u radu s djecom koji takve poremećaje imaju. 

U Edusov program, navode iz Udruženja, do sada je bilo uključeno više od 100 djece i njihovih roditelja te više od 30 stručnjaka obučavanih kroz direktan rad s djecom. 

''Zahvaljujući tome, djeca su značajno napredovala, a svake godine sve više ih je spremno da upiše redovnu školu i pohađa je bez asistenta u nastavi'', naveli su. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije