Edukativni materijal i učila za škole u BiH

Radiosarajevo.ba
Edukativni materijal i učila za škole u BiH


S ciljem pružanja podrške procesu obrazovanja unapređenjem uslova za učenje u školama sa ograničenim finansijskim resursima, Always će predstavnicima osnovnih škola u Šćipama (Prozor-Rama), Gostovićima (Zavidovići), Čelopeku (Zvornik) i Ugodnoviću (Teslić) donirati edukativne materijale i učila.

Promoterke ove inicijative u BiH su Berina Spahalić i Hatidža Nuhić. Donacije će biti zvanično uručene u martu 2013. godine.

Obrazovni sistem u BiH suočen je s nekoliko izazova: nizak kvalitet, teška finansijska situacija, udaljenost škola u ruralnim područjima i neorganizovani prevoz do škole. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, tokom školske 2010-2011 godine, 115 učenika je napustilo osnovno obrazovanje, iako je ono o bavezno po zakonu. U istom periodu, 1.330 učenika je prekinulo srednjoškolsko obrazovanje. Posebice obeshrabruje podatak da se 30 posto mladih ljudi nije upisalo u srednju školu.

Opća pismenost i obrazovanje su ključni faktori za ostvarivanje punog potencijala i konkretizaciju snova o profesionalnom uspjehu. Mladim ljudima je potre ban poticaj i podrška u obrazovanju. Interaktivna nastava i moderna učila mijenjaju život svakog učenika.

Zato će Always, uz podršku ministara obrazovanja s različitih nivoa vlasti BIH, uručiti vrijedne donacije - edukativne materijale, bibliotečki fond i računarsku opremu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije