Edukacija je ključna: U Tuzli otvoreno Savjetovalište za dijabetes

Radiosarajevo.ba
Edukacija je ključna: U Tuzli otvoreno Savjetovalište za dijabetes

Na Odjeljenju za endokrinologiju Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla upriličeno je otvorenje Savjetovališta za dijabetes.

Osnovni cilj otvaranja ovog savjetovališta za dijabetes jeste u tome da se unaprijedi edukacija djece sa dijabetesom i njihovih roditelja.

''Edukacija je ključni element u liječenju dijabetesa, bez edukacije nećete imati dobro regulisanog pacijenta, niti dobro regulisan dijabetes, a što vodi razvoju hroničnih komplikacija. Mi smo do sada provodili individulane edukacije, jer nismo imali adekvatan prostor'', izjavila je šefica Odjeljenja za endokrinologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla Alma Toromanović.

Kazala je da otvaranje ovog novog, moderno opremljenog prostora omogućit će grupnu edukaciju, što je danas trend u svijetu, te će obuhvatiti grupe od 6 do 8 pacijenata ili samih roditelja.

Posljednjih godina dijabetes predstavlja globalni zdravstveni problem, a trend rasta broja oboljelih poprima pandemijske razmjere.

''Nažalost, nemamo tačne podatke o broju oboljelih, ali je primjetan rast. Kod nas na klinici za dječije bolesti se liječi oko 70 pacijenata sa dijabetesom do nekih 16 godina starosti, a godišnje imamo od 6 do 8 malodobnih pacijenata'', istaknula je Toromanović.

Prostor Savjetovališta je adaptiran i namjenski opremljen, što će omogućiti kvalitetniji pristup edukaciji pacijenata o riziko-faktorima za oboljevanje, ali i o svim aspektima liječenja dijabetesa.

U novotvorenom Savjetovalištu za dijabetes će se nastaviti kontinuirana edukacija kroz tematske radionice koje će se organizirati tokom cijele godine, te će radionice o dijabetesu voditi pedijatrijski tim kojeg čine pedijatar, endokrinolog, sestra i psiholog. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije