East West Centar će biti smješten u Novom Gradu

Radiosarajevo.ba
East West Centar će biti smješten u Novom Gradu


Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor East West Centra Haris Pašović dogovorili su saradnju u projektu izgradnje Međunarodnog kulturnog centra East West Sarajevo, saopćeno je iz Općine.

Za potrebe izgradnje Međunarodnog kulturnog centra, Općina Novi Grad će osigurati odgovarajuću lokaciju, kako bi se stvorili uvjeti za realizaciju trogodišnjih pregovora East West Centra i Grada Ženeve.

Gradonačelnik Ženeve Remy Pagani ranije je u pismu namjere izrazio spremnost da Grad Ženeva finansira kompletnu konkursnu procedure, koja se odnosi na raspisivanje međunarodnog konkursa, kao i izbor međunarodnog žirija, a zatim da preko mreže svojih gradova partnera u svijetu, finansira izgradnju zgrade Međunarodnog kulturnog centra East West, pod uslovom da Sarajevo osigura odgovarajuću lokaciju.

"Nadamo se da smo ovim činom pokrenuli stvari s mrtve tačke, te da će se stvoriti uvjeti za izgradnju Međunarodnog kulturnog Centra. Građani Novog Grada i grada Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine, će na ovaj način dobiti respektabilan objekat za kulturu, a East West Centar konačno normalne, i njihovog umjetničkog i profesionalnog postignuća dostojne uvjete za rad", riječi su Efendića.

Međunarodni projekat

Iako najmnogoljudnija i u srcu Sarajeva, Općina Novi Grad nema niti jedan objekat za kulturu.

"U gradu u kojem smo navikli da “nikad ništa ne može", saradnja koju smo započeli sa Općinom Novi Grad u potpunosti je nova i ohrabrujuća praksa u BiH. Načelnik Semir Efendić i njegov tim izrazili su punu podršku izgradnji Međunarodnog kulturnog centra East West u Općini Novi Grad uz podršku Grada Ženeve. Tako će zahvaljujući viziji načelnika Efendića, ova Općina, grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobiti prvi kapitalni kulturni objekat u našoj zemlji nakon skoro 40 godina", rekao je tom prilikom Pašović.

On je dodao da je ponosan što će raditi u jednoj od najmnogoljudnijih općina u BiH i zajedno sa njenim stanovnicima ostvariti veliki međunardoni projekat.

"Općina Novi Grad nema sada ni jedan kulturni objekat na svojoj teritoriji, a za nekoliko godina će postati regionalno i međunarodno kulturno središte sa prestižnim projektima lokalne zajednice i vrhunskih umjetnika iz naše zemlje i inozemstva", dodao je Pašović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije