Dženan Zulum: Nije tačno da nam dolazi najhladnija zima

Radiosarajevo.ba
Dženan Zulum: Nije tačno da nam dolazi najhladnija zima

Kako to obično bude u jesen, mediji su već počeli pisati o prognozama meteorologa za predstojeću zimu. Najavljuju najhladniju zimu u Europi u posljednjih stotinu godinu, sa niskim temperaturama, a to bi sve trajalo i tri mjeseca. Kao razlog ovakvim prognozama navodi se dolazak artičkih struja i smanjenu aktivnost Sunca.

Dženan Zulum, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH kaže da niti jedan medij odakle su potekle ove informacije nije naveo instituciju koja je prognozirala enormno niske temperature i najhladniju zimu. 

"Podsjećamo da je i prošle godine bilo pisanja o nadolazećoj zimi sa veoma niskim temperaturama, slično se dešava i sad. Ni jedan medij ne navodi instituciju koja je to prognozirala, tako da mi dalje ne možemo komentarisati", rekao je Zulum za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da će Federalni hidrometeorološki zavod zimsku prognozu raditi 1. decembra, te da je sa ove distance nemoguće vidjeti bilo kakve prognostičke karte ili numeričke modele za vrijeme koje možemo očekivati u januaru i februaru. 

"Ni tada ne možemo detaljnije prognoze praviti. Imat ćemo nešto realniju sliku, ali trebamo sačekati početak zime. Svake zime očekujemo dolazak jednog ili dva artička vala koji će donijeti znatno niže temperature, ali daleko od toga da će taj period trajati tri mjeseca", potvrdio je Zulum.

Pitali smo i za jesensku prognozu. 

"U oktobru možemo očekivati toplije vrijeme u odnosu na višegodišnji prosjek, sa nešto manjom količinom padavina. U novembru će količine padavina biti nešto više od višegodišnjeg prosjeka, a temperature će zakonito opadati, naročito u zadnjoj dekati mjeseca, a nije isključena ni pojava prvih snjegova. 

U naredna dva dana će biti više naoblake u centralnim dijelovima zemlje. Padavine možemo očekivati u noći sa nedjelje na ponedjeljak, a stabilizaciju vremena, prema sadašnjim pokazateljima možemo očekivati sredinom sljedeće sedmice", rekao je meteorolog Dženan Zulum za Radiosarajevo.ba

Dakle, uživajte u jeseni, pripremajte zimnicu i zanemarite prognoze o veoma niskim temperaturama i navodima da će Evropa biti suočena sa jednom od najhladnijih zima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije