Džematski odbor BKC Witten oglasio se povodom smjene ef. Kozlića

0
Radiosarajevo.ba
Džematski odbor BKC Witten oglasio se povodom smjene ef. Kozlića
Facebook / Njemačka

Povodom smjene muftije za Europu Osmana ef. Kozlića i, kako je navedeno, spominjanja određenih rješenja kadrovskog pitanja budućeg vodstva Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, danas se saopćenjem za javnost oglasio džematski odbor BKC Witten. 

Saopćenje, koje potpisuje predsjednik Edhem Kadrić, prenosimo u cijelosti: 

"Nemalo smo bili iznenađeni informacijom koja se prije nekoliko dana pojavila u medijima da je muftija za Europu dr. Osman Kozlić nakon samo godinu dana smijenjen sa ove funkcije. Naše iznenađenje je utoliko bilo veće, obzirom da od organa IZ u Bosni i Hercegovini kao i IZ Bošnjaka u Njemačkoj o tome nismo dobili nikakvu službenu informaciju. 

U razloge smjene dr. Kozlića ne možemo ulaziti, kako zbog nedostatka informacija, tako i zbog činjenice da kao džemat nismo niti pozvani niti mjerodavni da o tome zauzimamo bilo kakav stav. Jedino možemo izraziti stanovište o pretpostavci nevinosti, sve dok se eventualno na nadležnim organima IZ ili državnim institucijama ne dokaže suprotno. 

Ono što nas kao džemat zabrinjava, jeste činjenica da se ovom smjenom u vjersko-duhovnom, a po svemu sudeći i formalno-pravnom smislu stvorila praznina u vođenju IZ Bošnjaka u Njemačkoj kao krovne organizacije bošnjačkih džemata u ovoj zemlji, obzirom da je muftija Kozlić istovremeno obavljao i poziciju glavnog imama za Njemačku, kao i predsjednika Mešihata IZ Bošnjaka u Njemačkoj. Nažalost je takva situacija, sudeći po službenim i neslužbenim reakcijama, otvorila i prostor za razne interpretacije, zakulisne radnje, lobiranja, apetite i samoreklamu u pogledu budućeg kadrovskog i sistemskog rješenja za ove pozicije u IZ Bošnjaka u Njemačkoj. 

Imajući u vidu činjenicu da se IZ Bošnjaka u Njemačkoj već više od deceniju bavi sama sobom u kontekstu kadrovskih rješenja na vodećim pozicijama, smatramo da nadležni organi IZ u Bosni i Hercegovini konačno moraju promijeniti pristup rješavanju ovih, ali i organizacijskih, strukturalnih i sadržinskih pitanja. Nametanja i određivanja sa viših instanci, očigledno je, ne samo da ne daju pozitivne rezultate, nego i unazađuju u cjelosti rad, aktivnosti, kvalitet IZ Bošnjaka u Njemačkoj na svim njenim razinama.Sve veća nezainteresovanost mlađih generacija, onih koje su rođenje, odrasle, obrazovale se u ovom društvu, za rad i angažman u džematima i IZ Bošnjaka u Njemačkoj su neporeciv dokaz za to. 

Osim toga, ovakvim pristupom prema kadrovskim pitanjima, radu, djelovanju, sadržajima i organizaciji se IZ Bošnjaka u Njemačkoj dovodi u nezavidan položaj i u općedruštvenom kontekstu u Njemačkoj. Nažalost, IZ Bošnjaka u Njemačkoj je sve neprimjetnija u dešavanjima vezanim za Islam i muslimane u Njemačkoj i ne daje doprinos kakvog bi mogla i trebala dati i kakav se od nje, prije svega zbog historijskog iskustva življenja islama kod Bošnjaka na tlu Europe, očekuje.

Smatramo da je neophodno za rješavanje svih ovih i sličnih pitanja otvoriti dijalog i razgovor između nadležnih organa IZ u Bosni i Hercegovini sa širom bošnjačkom zajednicom u Njemačkoj, dakle ne samo sa onima koji po osnovi službe u njoj djeluju. Bošnjaci u Njemačkoj, među mlađim generacijama, imaju vrhunske stručnjake u svim segmentima društvenog djelovanja.

Ovaj dio bošnjačke populacije nisu definitivno tzv. gastarbajteri, oni se vjerovatno nikada i neće vratiti u Bosnu i Hercegovinu, ali zasigurno mogu i žele pomoći, ukoliko im se za to omogući prostor. Do sada to u IZ Bošnjaka u Njemačkloj nažalost nije bila česta i široka pojava. Nametanje kadrovskih rješenja, nametanje pravnih rješenja, nametanje strukturalnih i organizacijskih rješenja, bez poznavanja političkog, pravnog, socijalnog, historijskog koteksta njemačkog društva i države su faktori kojima će se IZ Bošnjaka u Njemačkoj, ali i IZ u Bosni i Hercegovini samo još više udaljiti od stvarnih okolnosti i životne stvarnosti u kojima žive i rade Bošnjaci u Njemaćkoj.

Apelujemo na nadležne organe IZ u Bosni i Hercegovini da posebno u pogledu rješavanja kadrovskog pitanja vođenja IZ Bošnjaka u Njemačkoj ne donose brzu odluku, preko koljena, a pogotovo da na ove odgovorne pozicije ne imenuju osobe koje se sjete važnosti i značaja “institucije”, iza nje se sakrivaju i na nju se samo u onim momentima pozivaju, kada to njima lično odgovara i kada osjete da mogu ostvariti svoje svakojake lične ambicije. Situacija sa smjenom muftije Kozlića kao glavnog imama IZ Bošnjaka u Njemačkoj je upravo takva situacija. 

Ukoliko se to desi, pogotovo ako budu tačne neslužbene informacije o kandidatima o kojima se, navodno, ovih dana govori u IZ u Bosni i Hercegovini kao mogućim rješenjima na poziciji glavnog imama IZ Bošnjaka u Njemačkoj, ali na poziciji muftije za Europu, a koji su prethodnih godina samo u nužnoj mjeri bili u okviru institucionalnog djelovanja, kandidati koji iza sebe imaju bojkote institucionalnog i organizovanog djelovanja, sudske procese i džematske svađe koje su dovodile do cijepanja džemata, bit će to ubrzani hod unazad i nepotrebno dovođenje IZ Bošnjaka u situaciju da se godinama u budućnosti i dalje bavi sama sobom, da za sve veći broj Bošnjaka i njihovih mlađih generacija gubi na važnosti i značaju i da za općedruštveni kontekst i dešavanja u Njemačkoj postane irelevantan faktor", navedeno je u saopćenju džematskog odbora BKC Witten. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije