Dvojica Australijanaca skočila sa Starog mosta

Radiosarajevo.ba
Dvojica Australijanaca skočila sa Starog mosta

"Neka vam je Bog na pomoći", prokomentirao je Emir Balić, legendarni mostarski skakač kada su mu dvojica euforičnih Australijanaca, ne znajući šta ih zapravo čeka, zatražila savjet za što uspješniji skok. 

Taj momenat zabilježen je u dokumentarcu popularne serije  Hamish and Andy's Euro Gap Year, koju potpisuju Hamish & Andy, komičarski duo i zvijezde australijske televizije.

Nakon uranjanja u američku kulturu u 2011. godini sa mini-serijalom Hamish and Andy's Gap Year, australijski komičari su odlučili ponoviti to iskustvo posjetom - Evropi. U pitanju je mini-serijal od 10 epizoda u kojemu zvijezde australijske televizije putuju po Evropi i na duhovit način upoznaju svoje zemljake sa krajevima i običajima zemalja koje posjete. 

Kao jedna od destinacija na njihovom putu našao se i Mostar. Do ove priče došlo je na inicijativu Aleksandre Bilić, djevojke porijeklom iz Sarajeva koja radi za britansku producentsku kućue Roast Beef, a koju su kontaktirali da im pronađe zanimljivu priču iz BiH. 

Australijski dvojac se tako okušao u skokovima sa Starog mosta, a jedan od njih se pri tom prilično ugruvao. Nije lako postati muškarac - po mostarskim standardima inicijacije. 

Skok sa starog mosta se tako našao u društvu običaja širom Evrope. Hamish and Andy's Euro Gap Year se počeo emitirati 14. juna u Australiji. Dijelove epizode o BiH možete pogledati u priloženom videu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije