Dvije organizacije iz BiH dobitnici nagrade ERSTE Fondacije

Radiosarajevo.ba
Dvije organizacije iz BiH dobitnici nagrade ERSTE Fondacije

Tekst bez intervencija preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine.

Udruženje 'Nova generacija' iz Banja Luke osvojilo je nagradu na četvrtoj ceremoniji dodjele Nagrade ERSTE Fondacije za društvenu integraciju za projekat Dnevni centar za djecu ulice dok je organizacija 'Cirkus kamp Srebrenica' dobila specijalnu nagradu žirija.

Među više od 130 finalista takođe su se našle organizacije: Centar za dramski odgoj, Fondacija Mozaik i Unija za održivi povratak i integracije u BiH.

Pobjednici konkursa za Nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju 2013 su proglašeni na svečanoj ceremoniji održanoj 27. juna u Beču. Ukupno je nagrađeno 35 organizacija koje su posvećene realizaciji projekata na polju integracije marginalizovanih društvenih grupa u 13 zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope: (marginalizovanih društvenih grupa u 13 zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope: (Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, , Mađarskoj, Makedoniji Moldaviji, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Kosovu). Ukupan fond nagrada iznosi 616.000 eura i biće raspoređen među svim dobitnicima. Prva nagrada, u iznosu od 40.000 eura, dodijeljena je organizaciji 'Mali ljudi' iz Rumunije, za projekat 'Ne bojim se!'. 

Udruženje 'Nova generacija' je osvojilo 16.000 eura, kao i podršku konsultanta u za odnosime s javnošću tokom dvije godine, a takođe će postati članica. Akademije nevladinih organizacija ERSTE Fondacije. Tokom naredne dvije godine, nagrađena organizacija će učestvovati u nizu edukativnih programa, obuka i radionica, kako bi ojačala svoje kapacitete, zajedno sa 136 organizacija iz zemalja CIE, ovogodišnjih finalista konkursa.

''Nagradu za društvenu integraciju dodjeljujemo četvrti put, sa snažnom željom da javno odamo priznanje hrabrim organizacijama koje se bore za društvenu integraciju marginalizovanih grupa ljudi u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Evrope. Uprkos značajnim dostignućima, mnoge nevladine organizacije još imaju neizvjesnu budućnost, pogotovo u socijalnom sektoru. Ekonomska kriza i teškoće u društveno-političkom životu, kao i ograničenja koja nameće državna administracija, doprinose situaciji u kojoj mnogi akteri civilnog društva žive i rade u atmosferi stalne nesigurnosti. Želimo da čestitamo nevladinim organizacijama i ljudima koji sa njima rade i nastojimo da javnosti učinimo vidljivim njihove rezultate i ulogu, jer su nam u doba tranzicije svima potrebni pozitivni znaci društvenog angažovanja zahvaljujući kojima vjerujemo da možemo nešto da promijenimo i da svako od nas može da doprinese tome da stvorimo ljepše mjesto za život'', kazala je Doraja Eberle, predsjedavajuća Upravnog odbora ERSTE Fondacije.   

Nagrađeno je 35 organizacija (30 dobitnika Nagrade, 4 dobitnika specijalne nagrade žirija i jedan dobitnik nagrade od strane organizacija učesnica). Odluku o pobjednicima je donio međunarodni žiri, među 136 organizacija koje su ušle u finale konkursai skoro 2000 prijavljenih projekata. 

'Dnevni centar za djecu ulice' počeo je sa radom aprila 2011. Godine i predstavlja mjesto prilagođeno za djecu na uzrastu do 18 godina, koja se na teritoriji grada, u prošnji, skitnji, na radu, kao i djecu koja su u riziku da žive i/ili rade na ulici. Radna eksploatacija u okviru trgovine ljudima ima globalni socijalni uticaj, jer se reflektuje kako na zdravlje pojedinca, grupa i cjelokupnog stanovništva, tako i bezbjednosti država u cjelini. Sa djecom koja su u riziku da postanu žrtve radne eksploatacije se edukativnim i suportivnim pristupom Centar radi na prevenciji toga da postanu djeca ulice i eventualne žrtve radne eksploatacije. Djeci koja već jesu žrtve radne eksploatacije (žive, prose i veliki dio vremena provode na ulici) se u Dnevnom centru pruža podrška da se sklone sa ulice, da se osjećaju sigurno i zaštićeno, da im se obezbjedi minimum lične higijene i obezbijedi minimum jedan obrok dnevno, te da se edukativnim i kreativnim radom podstaknu da se vrate u obrazovni sistem (onoj djeci koja su napustila školovanje) ili da se djecu koja se školuju podstakne na uspješno nastavljanje i završavanje školovanja. 

'Cirkus kamp Srebrenica' se od 2009. godine odrzava tradicionalno svakog ljeta u Srebrenici. Cirkus okupi 400 djece uzrasta od 5-18 godina, koje tokom jedne sedmice pohađaju kreativne radionice. Djeca dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i regiona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije