Dva sarajevska policajca prijavljena zbog napada

Radiosarajevo.ba
Dva sarajevska policajca prijavljena zbog napada
/ Foto: Facebook

 

Od jutros, 22. maja, Facebookom su se proširile fotografije i priča o fizičkom napadu policajca na jednog građanina Sarajeva Hasana Gušića, koji je napad prijavio i nadležnim organima. 

Gušić, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ističe da se incident, navodno, dogodio za vrijeme protesta prosvjetnih radnika u Sarajevu. Kako nam je sagovornik rekao, on i njegov kolega su primijetili dva policajaca na radnom mjestu, od čega je jedan bio na motoru, drugi na biciklu, a oba su bila bez kaciga.

“Moj drug im je prišao i sasvim najnormalnijim i najljubaznijim tonom pitao zašto ne nose kacige, dok drugi za taj prekršaj plaćaju 40 KM. Dobio je odgovor "šta tebe briga. Mi možemo kako hoćemo i šta hoćemo. Svaki put kad te vidimo bez kacige mi ćemo te zapisati i hajde sad bježi odavde". Na to je moj prijatelj odgovorio da je zakon za sve trebao biti isti. Ponovo je dobio odgovor Bježite odavde”, tvrdi Gušić koji navodi da se u tom trenutku on uključuje u priču, nastavljajući:

„Mi nismo ništa loše uradili. Niti u jednom trenutku nisam bio drzak, bezobrazan. Najnormalnije smo ga pitali zašto neko ko sprovodi zakon i trebao bi da bude primjer drugima ne poštuje pravila.  Valjda je on tu da mene štiti, a ne da me udara”, rekao nam je Gušić i istakao da bi opet isto postupio.

“Rekao sam mu nema smisla da se tako ponašate. Vi treba da budete primjer za sve ostale. On je meni odgovorio pogrdnim tonom: Ti se malo nabild’o pa kontaš da si neki mangup, na što sam ja rekao da nisam mangup i da nisam tip koji bilda. Onda mi je rekao: Hoćeš da te štocem spucam? Prišao sam mu na metar udaljenosti i rekao da me opali štocem, na što je on rekao da se zahvalim bogu i ljudima - vjerovatno misleći na osobe koje su to posmatrale - inače bih ja dobio svoje. Ja sam ga u tom trenutku zamolio da mi da ime i prezime, jer nije imao značku sa imenom i prezimenom, što je on odbio.


Incident se dogodio za vrijeme protesta prosvjetnih radnika (Foto: Damir Hajdarbaš, Radiosarajevo.ba)

"U tom trenutku sam izvadio telefon da uslikam registracijske oznake kako bih mogao doći do identifikacije ko je upravljao tim motornim vozilom. On je u tom trenutku ubrzano sišao sa motora, uhvatio me za ruku, napravio "polugu" na lijevoj ruci i odgurao me”, priča Gušić navodeći da nije pružao nikakav otpor. “Zamolio sam svoje prijatelje da to slikaju i snimaju, da sutra imam neke dokaze. Onda mi je on zaprijetio kako će me uhapsiti i držati šest sati u pritvoru. Tražio mi je ličnu kartu, koju ja nisam imao kod sebe, a koja je bila u radnji. On me nije htio pustiti  ali mi nije dozvolio da odem po nju."

On naglašava da je više puta rekao da ga boli, ali da to ništa nije promijenilo, već je policajac, navodno, kontaktirao pojačanje koje je ubrzo stiglo.

“Stavio mi je lisice kao da sam neki zadnji kriminalac i zategao ih do kraja. Bolilo je. Uhvatio me za vrat i nasilnički me ubacio u auto. Odvezli su me do Policijske uprave Centar gdje su me izveli isto tako spektakularno”, nastavlja Gušić.

Naš sagovornik naovodi kako je odbijen njegov zahtjev da uviđaj radi neki drugi policajac. On je dodao kako mu nije bilo dozvoljeno da u stanici odmah nakon oslobađanja uslika otiske od lisica na rukama, već je to učinio naknadno.

Dobio sam prekršajni nalog u iznosu od 500 KM i rečeno mi je da sam ušao u evidenciju za narušavanje javnog reda i mira”

Na kraju je saznao ime policajca, ali mu portir nije želio dati olovku da to zapiše, uz obrazloženje da je ta oprema njegova privatna stvar i da mu ne želi dati olovku.

“Upamtio sam ime i prezime. Izašao ispred stanice.  On je sjedao na motor i potapšao me p oramenu i ponovio da se zahvalim ljudima inače bih dobio svoje. Na kraju svega mi je rekao: Otiđi kući, istuširaj se, smrdiš. Vjerovatno je htio da me provocira, na šta sam ostao miran. Otišao sam u Ministarstvo za unutrašnju kontrolu. Prijavio slučaj. Otišao doktoru i uradio ljekarski pregled”, rekao nam je Gušić koji je potvrdno odgovorio na naše pitanje da li je policajac prilikom rastanka imao kacigu.

U MUP-u ne znaju za incident

Upitali smo Nermina Pećanca, ministra MUP-a Kantona Sarajevo za komentar o ovom  incidentu.

“Iskreno, ja nisam upoznat o bilo kakvom incidentu”, govori Pećanac i nakon našeg kratkog prepričavanja situacije govori: “Svako ima pravo da se žali. Postoji Ured za žalbu gdje svi građani mogu da se žale na rad policije. Ukoliko postoji opravdanost bit će pokrenut disciplinski postupak“.

Dodatnih informacija nije imao ni Irfan Nefić, portparol  MUP-a KS.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije