Dva mjeseca do trećeg Bijenala u Konjicu: 'Projekt o kojem se mnogo toga zna u Evropi'

Radiosarajevo.ba
Dva mjeseca do trećeg Bijenala u Konjicu: 'Projekt o kojem se mnogo toga zna u Evropi'

Ostalo je nešto više od dva mjeseca do otvaranja trećeg ciklusa Projekta Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK Underground koje se odvija u Titovoj Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu. U ARK-u je, nakon dva održana Bijenala, ostalo stalno postavljenih 80 umjetničkih radova koji čine izuzetnu kolekciju velike vrijednosti. Pripremajući se za ovaj veliki kulturni događaj, umjetnici - učesnici trećeg Bijenala dolaze u posjetu Titovoj Atomskoj ratnoj komandi kako bi se upoznali s prostorom koji simbolizira hladnoratovsku arhitekturu, a ujedno predstavlja i autentični spomenik jednog istorijskog perioda.

FOTO: Maršalov bunker u Konjicu danas ne čuva Tita već umjetnost

Austrijska umjetnica Marlene Hausegger, nakon posjete ARK-u, ne skrivajući emocije, istaknula je da je počastvovana pozivom kustosa Margarete Makovec i Antona Lederera, te da je ARK snažno djelovao na nju. 

Ovo je Projekat o kojem se dosta zna u Evropi. Svako ko učestvuje u Projektu D-0 ARK Undreground ima obavezu da iz sebe izvuče najsnažniji doživljaj ovog prostora. Imena umjetnika koji su do sada učestvovali u Projektu, kao i imena umjetnika koji učestvuju u trećem ciklusu Projekta, stvarno stvaraju obavezu da se bude originalan, da se pokuša realizirati nešto novo, a snažno. Tek sam pogledala kolekciju, impresije su svježe i moćne. Treba dobro razmisliti.”

Marlene Hausegger diplomirala je na Univerzitetu primijenjene umjetnosti u Beču, te na Školi umjetnosti u Montpellieru u Francuskoj. Samostalne i grupne izložbe imala je širom svijeta: Londonu, New Yorku, Los Angelesu, Berlinu, Beču, Zagrebu, Grazu, Linzu, Tirani, Beogradu, Skoplju, Bazelu… O njenom radu objavljeno je više knjiga.


Marlene Hausegger u Titovoj Atomskoj ratnoj komandi
Treći ciklus Projekta Bijenala D-0 ARK Underground odvija se u saradnji s ministarstvima kulture Austrije i Albanije i uz pomoć UNESCO-a, Goethe Instituta Sarajevo, British Councila, Austrijske Ambasade u Sarajevu, Turske Ambasade u Sarajevu.

Svečano otvaranje trećeg Bijenala D-0 ARK Underground desit će se 24. aprila. 

U trećem ciklusu Projekta učestvuje 25 umjetnika koji dolaze iz: Izraela, Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije i  Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije