Duhanske kompanije tuže FDA

Radiosarajevo.ba
Duhanske kompanije tuže FDA

Pet proizvođača cigareta tužilo je američku Upravu za hranu i lijekove (FDA) zbog novog zakona koji bi ih primorao da na kutije cigareta stave fotografije koje ukazuju na negativan uticaj duhana po zdravlje.

Duhanske korporacije "R. J. Reynolds Tobacco", "Lorilard Tobacco", "Commonwealth Brands", "Liget group" i "Santa Fe Natural Tobacco” juče su podnijele tužbu protiv FDA u pokušaju da odgode primjenu novog zakona, prenosi BBC.

FDA nije dala komentar na tužbu, a nova upozorenja, koja uključuju prizore leševa pušača, oboljelih pluća i trulih zuba, bit će obavezna na kutijama cigareta od septembra 2012.
 
Kompanije smatraju da zakon ugrožava njihovo ustavom zagarantirano pravo na slobodu govora, budući da zahtjeva od firmi da promoviraju vladinu kampanju protiv pušenja.

U tužbi na 41 stranici, kompanije navode da bi potrošači zbog novih oznaka bili "depresivni, obeshrabreni i uplašeni" da kupuju njihove proizvode.
 
Advokat koji zastupa proizvođače cigareta Floyd Abrams izjavio je da "vlada može da zahtjeva upozorenja koja su jasna i nisu kontroverzna, ali ne može zahtijevati da kutije cigareta služe kao mini bilbordi za vladinu kampanju protiv pušenja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije