'Druženje po mjeri duše' - knjiga o bh. ličnostima

Radiosarajevo.ba
'Druženje po mjeri duše' - knjiga o bh. ličnostima

Bosansko-švedski književnik Ševko Kadrić izdao je novu knjigu pod nazivom 'Druženje po mjeri duše' ili svjedočenje o bosanskoj kreativnosti u dalekoj Skandinaviji. 

Knjiga sadrži razgovore koje je autor vodio s bh. ličnostima raznih profila, a objavljeni su u listu za bh. građane u Skandinaviji Bosanska pošta, dnevnoj novini Oslobođenje i u drugim novinama te na web portalima. 

Junacima te Kadrićeve knjige, kako se navodi u predgovoru, nisu zajedničke oblasti bavljenja, životna dob ni umjetničko stvaralački dometi, nego kreativnost. Ona im je duhovna hrana, izazov, povod za stvaranje, način komuniciranja s okruženjem. 

Neki od junaka knjige su se iskazali i postigli svjetsku slavu u sportu poput Zlatana Ibrahimovića, drugi u književnosti poput Mustafe Cice Arnautovića, Zulmira Bečevića, Fauste Marijanović, modi Lamija Suljević, nauci Stevan Dedijer, Denis Selimović, Amela Džin, Amra Osmančević, Goran Bašić, glumi Nermina Lukač, Vera Veljović, Iso Borović, Albin Ganovic, režiji Jasenko Selimović, pustolovinama Fatima Nilsson. 

Većinu njih upravo je Kadrić prvi put ili "posebno" predstavio bosanskoj (balkanskoj) javnosti poput Nermine Lukač, koja je 2012. godini proglašena za najbolju švedsku glumicu, prevod knjige Zlatana Ibrahimovića, mladih doktora nauka Gorana Bašića, Amele Džin, Amre Osmančević, mladog pijaniste Armana Ikanovića... 

"Svakako, da u notesu imam i dužu listu imena i priča, koja će ipak čekati novo vrijeme da se koricama ogrne", kaže Kadrić odašiljući knjigu put čitaoca. 

Ista knjiga objavljena je ranije u digitalnoj verziji pod nazivom 'Druženje - po mjeri duše' i sedma je Kadrićeva knjiga u toj formi publikovanja. U pripremi je Kadrićev roman na švedskom jeziku "Mellis hemlighet" (Melihina tajna). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije