Dronovi, avioni, tenkovi: Kako turska namjenska industrija dominira svijetom

5
F.V.
Dronovi, avioni, tenkovi: Kako turska namjenska industrija dominira svijetom
Foto: Kolaž / Ivan Trajković, Arma II

Vojno vozilo Arma II sa 8×8 pogonom novi je izdanak turske namjenske industrije i uskoro ulazi u serijsku proizvodnju, nakon što je prošlo test vožnje na 6.000 kilometara.

Radi se o još jednom u nizu turskih proizvoda koje su razvili domaći stručnjaci odbrambene industrije, prenijela je Anadolija.

Turski dronovi

Albanija potpisala ugovor - kupuje moćne turske dronove Bayraktar

Albanija potpisala ugovor - kupuje moćne turske dronove Bayraktar

Dizdar podijelio uznemirujući video: Pogledajte kako je vojnik RS svjedočio u Hagu

Dizdar podijelio uznemirujući video: Pogledajte kako je vojnik RS svjedočio u Hagu

Nakon Bayraktar TB2, drona koje žele mnoge zemlje svijeta, pa i one na Balkanu, najave da će 18. marta 2023. godine poletjeti turski supersonični avion Hurjet i turski borbeni helikopter Atak-2, kao i da će iz hangara izaći i nacionalni borbeni avion Turske - turska namjenska industrija bilježi nove uspjehe. Naime, Turska kompanija za namjensku industriju Baykar je 2021., također, je pojačala napore na razvoju novog borbenog aviona šeste generacije, koji bi "bio uključen u ratove i dominirao nebom u budućnosti".

"Dronovi TB-2 turske kompanije Baykar su u prvim mjesecima ruske agresije na Ukrajinu značajno promijenile tok napada i strategiju Rusije. Iako niko zapravo i nije očekivao da će dronovi (do tada) malo poznate turske kompanije biti od veće koristi, Bayraktar TB-2 se pokazao kao izuzetno moderan i ubojiti dron. Kompanija Baykar je trenutno u samom vrhu svjetske industrije bespilotnih letjelica, uz gigante poput Lockheed Martina, Boeinga i Dassaulta", kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba dugogodišnji novinar i kolumnista, autor brojnih tekstova o vojnim, sigurnosnim i naučnim temama uopće Ivan Trajković.

Slične je, veli, i kada je ostatak turske vojne industrije u pitanju.

"Domaće razvijeni BOV (Borbeno Oklopno Vozilo) ARMA II, kojeg proizvodi kompanija Otokar, postoji u 6x6 ili 8x8 konfiguraciji. Prvenstveno je dizajniran imajući u vidu Specijalne Oklopne desantne snage Turske armije (OMK-TZA), a planirano je da se za njih proizvede više od 300 primjeraka. ARMA II može biti i borbeno vozilo, ali i nosač radara, medicinsko vozilo, te najnovija generacija 'senzornog vozila' za noćne misije ili podršku bespilotnim letjelicama u vazduhu", objašnjava rajković.

Armije Bliskog istoka

Primjećuje da su za ova vozila su zainteresovane mnoge zemlje Bliskog istoka.

Tvorac Bayraktara: Cijeli svijet želi naše dronove nakon rata u Ukrajini

Tvorac Bayraktara: Cijeli svijet želi naše dronove nakon rata u Ukrajini

"Prethodne generacije se već nalaze u naoružanju Bahreina i UAE. Azerbajdžan je zainteresiran za nabavku ARMA II u vrednosti od čak 39 miliona dolara", dodao je.

Šta je uzle namjenske industrije mogao da donese modernoj Turskoj u smislu pozicioniranja u regiji i na širem planu? 

"Sve ovo pokazuje da je turska značajan igrač u oblasti vojne industrije na svjetskom tržištu. Treba reći da postoji i nacionalni tehnološki centar 'TubiTAK',u kojem se razvijaju razna vozila, letjelice i oružja. Jedno od naprednih oružja je i 'TubiTAK' TOGAN, vođeni projektil najnovije generacije. Takođe, i kompanija Roketsan razvija čitav niz raketa i na vođenih projektila. Jedan od njih je i 'Cirit', raketa navođena satelitom, koja može biti montirana na avion lovac ili upravo na dron 'Bayraktar TB-2'. Ova oružja su već korištena u konfliktu u Siriji, te u operacijama Turske armije na sjeveru Iraka", zaključio je Trajković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije