Dragan Bursać: Oprosti im, Omere, govna su to!

Radiosarajevo.ba
 Dragan Bursać: Oprosti im, Omere, govna su to!

Omere, zato ti sa nebesa pokušaj praštati bagri, normalni ljudi im oprostiti ne mogu.

Tekst objavljen u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s prijateljskog portala Buka. 

Piše: Dragan Bursać

"Odgovornost za tragediju u Surčinu primarno snosi vođa posade pilot Omer Mehić, navedno je u izveštaju stručne Komisije za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera. U izvještaju Komisije tvrdi se da je otkriveno prisustvo alkohola kod "vođe posade i letača tehničara", glasi saopštenje za medije.

Vojni helikopter je, da podsjetimo, pao u Surčinu 13. marta uveče, kad je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letjelici - četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.

Zvijeri i izvještaji

Prije nego što počnemo pljuvati Vladu Srbije, koja je na čelu sa predsjednikom Vučićem i ministrom Gašićem direktno izdala naredbu da se helikopter podigne i leti za Novi Pazar, hajde da razmotrimo opciju o "pijanom pilotu".

Narečena komisija je ustanovila da je Mehić u krvi imao 0,6 promila alkohola, a u urinu preko 1 promila. To je utvrđeno nekoliko sati poslije tragedije. Ako znamo da se alkohol raspada u prosjeku za 0,15 promila u sat vremena i ako je sve počelo 8 sati ranije Mehić je pri uzlijetanju imao bezmalo 3 promila alkohola u krvi. Ponavljam, najbolji helikopterski pilot Srbije je bio trešten pijan, duplao mu se vid, nije mogao da stoji i krenuo ja takav u izuzetno složenu humanitarnu akciju.

Suludo!

Ali 'ajmo dalje logički razmišljati. Kako je moguće da je, tako uništen od alkohola, pilot Omer Mehić odvezao letjelicu, pokupio bolesnu bebu, sve sa medicinskim osobljem, i krenuo nazad. Dakle, kako je moguće da psihofizički-neuračunljiv (kako sugeriše tzv. Komisija), napravi sve to, a onda se gotovo u potpunosti rastriježnjen stropoštao nad Surčinom?

Suludo!

Kako je moguće da letački as Omer Mehić uvijek, ali uvijek odbija alkohol, znajući da će u bilo kojoj hitnoj situaciji zvati baš njega, a eto taj dan se "oleši"? Kako je moguće da mu sedmicama, po iskazu njegove žene, stoje dva piva u frižideru, koja nije htio ni pogledati, a da se negdje urolja, pa tako leti? Dakako, nemoguće!

I na kraju, ako povjerujemo u ovaj blentavi iskaz nekakve Komisije, kako je moguće da njegovi nadređeni, koji su mu NAREDILI rizični let, a to su ministar Gašić i premijer Vučić, po najobičnijoj komandnoj odgovornosti ne snose ni najmanju krivicu za ovu tragediju?

Karma Feketića

Biće da priča, koju nikada nećemo u potpunosti odgonetnuti, ima malo drugačiji narativ. Letački as Mehić prošlu zimu je poslužio u propagandne svrhe premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, kada je, sjetićete se, patetično, neprofesionalno, van svojih ingerencija, stjupidno i neukusno, premijer iznosio dijete iz smetova pod budnim okom kamera.

(...)

Ostatak teksta čitajte na portalu Buka.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije