Dr. Kasim Trnka: Zaključci NSRS su ništavni, Inzko mora reagirati

Radiosarajevo.ba
Dr. Kasim Trnka: Zaključci NSRS su ništavni,  Inzko mora reagirati
Arhiv / Kasim Trnka

Prof. dr. Kasim Trnka, ugledni profesor ustavnog prava kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da su Zaključaci usvojeni od vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS pravno ništavni jer Narodna skupština RS "nije nadležna da odlučuje o takvim stvarima".

"Prema tome, u pravnoj teoriji važi pravilo, ako neki akt donese organ koji nije nadležan, on od početka ne proizvodi nikakve pravne posljedice. Ja vidim Zaključke vladajuće koalicije u RS-u kao želju da stalno podgrijavaju svoju tezu i o samoopredjeljenju i odcjepljenju, čekajući možda neke poremećaje u međunarodnim i regionanim odnosima kada bi se mimo prava, faktičkim odnosom moglo realizirati to što oni kontinuirano govore", kaže nam Trnka.

Prema njegovim riječima, većina stvari govore predstavnici bh. entiteta RS nema uporišta ni u teorijski, ni u međunarodnom pravu, pa ni ustavnom pravu BiH.

"Pravo na samopredjejenje se priznaje državljanima, građanima određene teritorije, a ne nekoj naciji. Oni to pogrešno shvataju, jer se u svijetu pojam nacije odnosi  na pojam državljana. Dakle, svih građana jedne zemlje. Otuda je taj pojam uveden za vrijeme dekolonizacije, kada se bivšim kolonijama davalo pravo da se osamostale, pa je trebalo stvoriti neku pravnu podugu za njihovo osamostaljivanje", naglasio je.

Podvlači da Dodik, također, vrlo vješto manipulira s poluistinama, "stvarima koje on ili njegovi savjetnici dovoljno ne priznaju".

"Navest ću dva primjera gdje su se on (Dodik) i gospođa Cvijaović referirali na neke moje zaključke stavove o ustavnom kontinuitetu. On je vjerojatno namjero ili zbog neznanja, pomiješao pitanje državnog ili ustavnog kontinuiteta. Daytonski sporazum van svake sumnje garantuje državni kontinuitet BiH. Jer u prvom članu Daytonskog sporazuma piše da Republika BiH nastavlja svoje pravno postojanje prema važećem međunarodnom pravu, u postojećim granicama. Što je važno - vrši unutrašnju reorganizaciju svoje strukture. Dakle, uspostavlja entitete! A Dodik hoće da kaže da je prestankom ustavnog kontinuiteta prestala i BiH i da on može govoriti o 'daytonskoj BiH' i 'bivšoj BiH'. A ustvari, radi se, naravno, o državnom kontinuitetu, i ne samo o državnom već i o pravnom kontinuitetu", podvlači Trnka.

Podsjeća da u Aneksu 2 piše:

"Svi propisi koji s doneseni u BiH, a nisu u suprotnosti sa Daytonskim sporazumom nastavljaju da se primjenjuju. Druga je priča ustavni kontinuitet. U teoriji ustavnog prava, sljedeći Ustav se donosi po proceduri koji je potpisao važeći Ustav. Ustav Republike BiH je, naravno, predviđao proceduru kako se on može mijenjati. U daytonskom Ustavu nije poštovana ta procedura, nego je prosto nametnut Ustav BiH. U teorijskom smislu, tada jeste došlo do prekida u ustavnom kontinuitetu, ali to ne znači da je prekinut državni kontinuitet!", naglasio je.

Trnka je osporio i Dodikovo pozivanje na aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Kaže da je Trump izjavio, te iz toga sebi crpi podršku, da svaki političar treba štiti interese svoje nacije! Nije Trump mislio na naciju u našem smislu. Jer u Americi to i ne postoji. Tamo su nacija svi američki državljani, a nema nacije u svijetu koja nije prisutna u stanovništvu SAD-a. On je za neuku publiku iskoristio priliku da poveže da je na istim idejama kao američki predsjednik", rekao je Trnka.

Na konstataciju da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, također, danas odbacili usvajanje Zaključaka, te pitanje je li vrijeme da međunarodna zajednica djeluje, Trnka ističe da je Zaključak PIC-a dobar nalog visokom predstavniku da preduzme odgovarajuće mjere. Jer on i nastupa po nalogu PIC-a.

"On bi po Bonskim ovlastima mogao da proglasi ništavnim zaključke RS, jer direktno dovode u pitanje Daytonski sporazum i ustavno uređenje BiH", zaključio je Trnka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije