'Doviđenja, drago Sarajevo'

Radiosarajevo.ba
'Doviđenja, drago Sarajevo'


Porukom  "Doviđenja, drago Sarajevo"  koju je 19. februara 1984. godine, Juan Antonio Samaranch, rekao na zatvaranju 14. Zimskih olimpijskih igara, završava 12 možda i najljepših dana u historiji ovog grada. Bile su to najposjećenije i najbolje organizovane olimpijske igre do tada.

Bilić i Hadžijahić: Sve je bilo u znaku Olimpijade

Nekoliko godina prije olimpijade, analizama koje je sproveo UNESCO, konstatovano je da je Sarajevo sa svojim planinama Bjelašnicom, Igmanom, Jahorinom i Trebevićem najidealniji grad, da bude domaćin olimpijskih igara, jer je jedini  ponudio mogućnost realizacije svih sportskih disciplina u krugu od 25 kilometara.

Na Zimskim olimpijskim igrama 1984, učestvovalo je 49 nacionalnih reprezentacija, preko 1500 sportista, u 11 zimskih sportova (danas ih ima preko 30). Za sve je potrošeno oko 150 miliona dolara, prodato je 250 hiljada ulaznica, izvještavalo je oko 5 hiljada novinara, a putem TV-a Olimpijadu je pratilo više od 2 milijarde ljudi.

Sarajevo '84: Detalji sa borilišta

Sarajevo je nakon olimpijade dobilo sportske olimpijske objekte, hotele, hiljade novoizgrađenih stanova, telekomunikacijske i električne sisteme, trolejbusku liniju, žičaru, bob stazu, ski liftove, i ono najvažnije - promociju u svijetu, kojom je Sarajevo postalo centar svjetskih i medijskih interesovanja.

Danas, nakon rata, u vremenu korupcije, kapitalističkih ideala kombinovanih sa bijedom i neimaštinom te svih problema koji su zadesili ovaj grad, ipak se može reći da olimpijski duh iz '84 i dalje živi, i da povrh svega toga, Vučko i dalje simbilozira ono vrijeme kada smo držali do vrijednosti i kada smo svi zajedno uz hrabrost, volju i entuzijazam pokazali ostatku svijeta da možemo biti organizatori i domaćini takvog događaja kao što su  zimske olimpijske igre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije