Dossier: Vjeronauka

Radiosarajevo.ba
Dossier: Vjeronauka

 

Zadnja sedmica aprila i prva sedmica maja
Odluka Ministra obrazovanja i nauke KS Emira Suljagića da se od ove školske godine predmet vjeronauka u osnovnim i srednjim školama ocjenjuju opisno, te da tako više ne ulaze u prosjek učenikovih ocjena, podigla je prašinu u javnosti.

Dok demokratski orijentirane institucije i organizacije podržavaju ministrovu odluku, islamski i katolički klerikalci ujedinjeni su u njenoj osudi. 

Donosimo pregled svih članaka vezanih za ovu temu. Najprije - Ministrova odluka: Vjeronauka više ne ulazi u prosjek ocjena

Prve reakcije protivljenja odluci, na Kantonalnoj skupštini uslijedile su od poslanika stranke SDA Dine Konakovića, da bi ubrzo nakon toga Rijaset IZ i Vrhbosanska nadbiskupija izašle sa zajedničkim saopćenjem i ultimatumom da se odluka povuče

Rijaset IZ i Nadbiskupija o ocjenjivanju vjeronauke

Podršci ovakvoj odluci SDP-ovog Suljagića, dao je Kantonalni odbor Naše stranke, te neki nezavisni intelektualci i pisci:
Emir Imamović: Toliko od Suljagića
Arijana Saračević: Dino, gdje ti je ključ?

Druga sedmica maja
Nakon što je istekao rok za povlačenje odluke koji su ultimativno postavile Nadbiskupija i Rijaset, ministarSuljagić je objavio: Ministar Suljagić Reisu: Ne pristajem na ultimatume

Ovo je izazavalo buru negodovanja među pobornicima vjeronauke, ili i izraze podrške ministru Suljagiću od strane organizacija čiji je cilj promicanje demokratije u našem društvu:

Kako se Vuk Bačanović ukazao u BBI Centru
Međureligijsko vijeće 'neugodno iznenađeno'  

Udruženje vjeroučitelja TK: Pismo Emiru Suljagiću
Helsinški komitet podržava ministra Suljagića

Reisova hutba na petak 13. i poziv na islamsku revoluciji
Osvanuo je i petak 13. maj, a na svim džumama na području KS čula se ista poruka - čuvajmo ocjene iz vjeronauke kao zjenicu oka:
Ista poruka u svim džamijama: Ne damo vjeronauku!

Ubrzo zatim, Reis Cerić koristi svoje obraćanje hodočasnicima: "Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu! Te državne škole su i naše škole. Mi plaćamo porez! Nije to privatno, babovina ministra... Nisi to donio niotkud, nego je to naše. Ima da se uči vjeronauka u tim školama." Reis se u svom govoru referirao na egipatsku revoluciju i najavio da ćemo imati "Sarajevsko proljeće"

Cerić Suljagiću prijeti islamskom revolucijom

Reakcije:
Dževad Hodžić [profesor FIN-a]: Dvije strane koje se nadopunjuju
Dženana Husremović: Vjeronauka i matematika
PEN Centar BiH podržao Suljagića
ACIPS osuđuje Reisove 'prijetnje nasiljem'
Fra Petar Jeleč: Vjeronauku nije mjesto u školama
Reis i SDP - Od Lipovače do Suljagića
Protest.ba: Uvedimo vjeronauku u tržne centre
Recept za sekularnu državu i obrazovni temeljac
Marko Vešović: Bravo, Emire. Držim ti fige 
Radnik i intelektulac o obračunu reisa i ministra
 
UG Zašto ne osuđuje napad reisa Mustafe Cerića na ustavni poredak


O fetvi kao principu institucionalnog pamćenja

Najradikalniji u svojoj osudi ne samo odluke Ministarstva, već i Emira Suljagića lično, kao i svih medija i organizacija koje ga podržavaju (uključujući i radiosarajevo.ba) je Muhamed Velić, kolumnista sajta rijaset.ba koji je najavio mogućnost da bi se IZ BiH sa ovakvim islamofobima mogla obračunati fetvom.

Evo stava radiosarajeva po tom pitanju:
Kenan Efendić: Opasnosti Reisovog Vasića

Vjeronauka u drugim kantonima 
Naši novinari pokušali su doći do odgovora da li će se odluka iz Kanotna Sarajevo odraziti na ministarstva drugih kantona. Jedini koji su bili spremni govoriti o ovoj temi su ljudi iz Ministarstva obrazovanja Srednjebosanskog kantona.
A šta je s vjeronaukom u drugim kantonima?

Hoće li Suljagić dati ostavku
Devetnaestog marta u novinarskim kuloarima prostrujala je vijest da bi ministar Suljagić mogao dati ostavku zbog pritisaka i pomanjkanja podrške od strane svoje stranke.naime, tokom svog trajanje hajke na ministra oglasila se jedino SDP-ov općinski odbor u Stocu.

Ubrzo nakon što smo objavili tekst o ovim špekulacijama, saopćenjem se oglasila centrala SDP-a iz koje su poručili da podržavaju svog ministra: SDP tek danas javno podržao Suljagića

Istovremeno sa sopćenjem SDP-a, stiže i podrška od strane 31 organizacije civilnog društva: Vjeronauka: 31 organizacija i NVO u otvorenom pismu, 

te nagovještaji da Suljagić neće podnijeti ostavku: SDP tek danas javno podržao Suljagića.

OSCE je još 2004. upozoravao na diskriminaciju
RadioSarajevo je došlo u posjed dokumenata iz kojih je jasno da su Suljagićevi prethodnici Turkušić i Kešo ignorisali upozorenja OSCE-a, te da je Suljagić je postupio po zakonu

Otkrivamo: OSCE je još 2004. upozoravao na diskriminaciju

Nastavlja se...  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije