Doniraj rukavice i budi dio Sarajevske zime!

Radiosarajevo.ba
Doniraj rukavice i budi dio Sarajevske zime!


Bliži nam se festival umjetnosti i kulture Sarajevska zima 2013., u okviru kojeg će u našem gradu biti održan bogat i raznovrstan umjetnički program koji nudi različite sadržaje iz oblasti teatarske, muzičke, filmske, video art, te vizuelne umjetnosti, kao i projekte koji prezentiraju kulturno nasljeđe, panel diskusije, literarne i muzičko poetske večeri, pa i dječji program na temu 'Umjetnost dodira', koji je zvanični moto ovogodišnjeg Festivala.

Sarajevska zima 2013. pod motom 'Umjetnost dodira'

Jedna od zanimljivosti ovogodišnje Sarajevske zime jeste i rad pod nazivom 'Rukavice', neobična umjetnička akcija/instalacija tri sarajevske umjetnice, koja će biti predstavljena u okviru same ceremonije otvaranja Festivala, 7. februara 2013. godine.

FOTO: D. H., Radiosarajevo.ba

Kako je moto ovogodišnje Sarajevske zime 'Umjetnost dodira', i ova akcija prati sam koncept, stoga su se tri mlade umjetnice iz Sarajeva - Nardina Zubanović, Ira Skopljak i Nelisa Baždar, odlučile upravo za rukavice, kojima simbolično žele 'ugrijati' muzej.

Historijski muzej BiH: Naš, a ničiji

Rukavice svih oblika, veličina, boja i namjena će biti postavljene sa vanjske strane Historijskog muzeja, na njegovoj oronuloj fasadi, površini 2x4 metra, a ono što je najzanimljivije u cijeloj priči jeste da i vi možete učestvovati i podržati ovu akciju, i to doniranjem vlastitih rukavica.

FOTO: D. H., Radiosarajevo.ba

''Kako se radi o socijalno angažiranom radu koji ukazuje na problem u kojem se nalazi Historijski muzej i slične institucije u našem gradu, potreban nam je i 'par vaših rukavica'. U obzir dolaze sve vrste rukavica: pletene, građevinarske, rukavice za čišćenje, skijanje, kožne rukavice, rukavice za domaćinstvo, PVC rukavice...'', kažu autorice, naglašavajući da rukavice ne moraju biti nove, već je čak poželjno da su nošene i da imaju ''djelić vaše energije''.

Svoje rukavice možete dostaviti na portirnicu Historijskog muzeja BiH do ponedjeljka, 4. februara.

S obzirom na teško stanje u kojem se nalazi Historijski muzej Bosne i Hercegovine, u okviru ove akcije, autorice će unutar Historijskog muzeja dijeliti medicinske rukavice kao simbol ''njege potrebne Muzeju''.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije