"Domaća lektira" Asje Hafner (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
"Domaća lektira" Asje Hafner (VIDEO)

Foto: RadioSarajevo

U četvrtak je u kinu Obala Meeting Point promoviran drugi dio serijala „Domaća lektira“, rađen u sklopu kampanje „Čitaj BiH“, koja se baviti savremenim bh. književnim djelima.

Emisije su nastale u produkciji "Pro.ba", u saradnji s redakcijom Dokumentarnog programa BHT1, Misijom OSCE-a i Fondacijom Otvorenog društvo 'Soros'.

"Dok se prvi serijal bavio klasičnim djelima bosanske književnosti, njegov drugi dio istražuje savremena djela. Riječ je o trinest živući bosanskih pisaca i Dariju Džamonji. Koncepciju serijala smo promjenili tim što sada imamo intervjue sa piscima i to je novi elemenat u emisiji”, kaže urednica serijala Asja Hafner.

Nakon što se kroz dokumentarnu televizijsku formu “Domaća lektira” bavila bh. piscima poput Meše Selimovića i Ive Andrića, sada će gledatelji javnog tv servisa moći gledati Faruka Šehića, Ivana Lovrenovića, Mirka Kovača, Vladimira Pištala, Almu Lazarevsku, Aleksandra Hemona, Miljenka Jergovića, Fadilu Nuru Haver, Irfana Horozovića, Nedžada Ibrišimovića, Dževada Karahasana, Tvrtka Kulenovića...

Osim što promovira domaću književnost, serijal potcrtava i edukativnu ulogu medija u društvu.

“Ohrabrujuće je što se serijal bavi knjigama, koje su temelj civilizacije”,, kazao je šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Gary Robbins.

“Izabrali smo trinaest pisaca, po našem izboru, za koje mislimo da predstavljaju bh. književnost”, kazala je Amra Bakšić-Čamo, producentica serijala koji će uskoro biti emitovan u programu BHT1.

goran, radiosarajevo.ba





Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije