Dokumentarac 'Dobrinja - parole otpora' u Ženevi

Radiosarajevo.ba
Dokumentarac 'Dobrinja - parole otpora' u Ženevi
/ Reditelj filma


U petak, 4. februara 2012.godine u “Atelier d’art et du design” u Ženevi će se u povodu dvadesete obljetnice početka opsade Sarajeva, održati projekcija filma “Dobrinja, paroles de resistances (Dobrinja, parole otpora)”, čiji je autor francuski reditelj Didier Dematons.

Film je snimljen 1995. godine, nekoliko mjeseci prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, na prvoj crti sarajevskog olimpijskog naselja Dobrinja i prati svakodnevnicu sarajevskog konceptualnog umjetnika Andreja Ðerkovića, te ostalih stanovnika ovog opsjednutog kvarta iz umjetnikovog okružja. Kroz vizualne i auditivne osobne impresije, oni nam govore o svom kvartu, životima, nadama i razočarenjima. Film je 1997.godine, prikazan u oficijelnoj selekciji “Les Inattendus” Festivala u Lionu (Francuska).

Didier Dematons, inače kamerman za EuroNews i LyonTV, kroz svoje filmove prati i analizira procese socioloških i demokratskih tranzicija, a do sada je snimao u Centralnoj i Latinskoj Americi, Kini, Južnoafričkoj Republici, Sudanu, jugoistočnoj Europi i Francuskoj. Projekciju filma će pratiti i predavanje, te razgovor autora i Andreja Ðerkovića sa studentima ove renomirane ustanove.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije