Dokument o cijeni rada prosvjetara proslijeđen nadležnima

Radiosarajevo.ba
Dokument o cijeni rada prosvjetara proslijeđen nadležnima


Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo krajem aprila je završilo konsultacije i dogovore sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja KS-a o cijeni rada za 2013. godinu i taj je dokument zvanično proslijedilo premijeru i Ministarstvu finansija KS-a - potvrdio je danas Agenciji Fena ministar obrazovanja, nauke i mladih KS-a Damir Marjanović.

Mirni protesti nastavnika u utorak
 
On očekuje pozitivno očitovanje na ovaj dokument, kao i da će Vlada KS-a iznijeti stav o tom pitanju.
 
"Nadam se da će odgovor doći prije najavljenih protesta te da će na taj način biti spriječeni prosvjetni radnici da sutra održe protest, kao i generalni štrajk", kazao je Marjanović.
 
Podsjeća da je ovo ministarstvo proteklih nekoliko mjeseci intenzivno pregovaralo sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja, te je kao rezultat toga, između ostalog, potpisan ugovor o cijeni rada u 2012. godini i isplati razlike koja je već pokrenuta za 2012.
 
"Kao kolega s ostalim kolegama iz prosvjete definitivno želim da se diskriminacija prema ovoj populaciji prekine, ako ona postoji kada je riječ o platama, i naravno da svako treba da zasluži platu prema onome što radi", ističe Marjanović.
 
Mišljenja  je da bi diskriminacija trebala biti umanjena kroz predložene koeficijente za plaće. Potcrtava da je Ministarstvo insistiralo i provelo da plaće uposlenika u prosvjeti ne budu zadnje na listi, već da budu isplaćene istoga dana kada i plaće uposlenika u državnim organima.
 
"Dakle, i ministar i učiteljica i nastavnik  i profesor dobijaju plate u isto vrijeme. Ja bih također volio da plate budu isplaćivane mnogo ranije", zaključio je ministar Marjanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije