Dok građani odlaze: BiH zapošljava sve više stranaca

Radiosarajevo.ba
Dok građani odlaze: BiH zapošljava sve više stranaca
Foto: Colourbox.de / Ilustracija

Bosna i Hercegovina je suočena sa sve većim odlivom radne snage u zemlje zapadne Evrope, no, s druge strane, ima i onih koji iz stranih zemalja dolaze u BiH na rad.

Naime, u našoj zemlji su u 2018. godini ukupno radila 2.822 strana državljanina. U 2017. godini izdane su 2.593 radne dozvole, a u 2016. njih 2.628, rečeno je za Radiosarajevo.ba u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Prema podacima do kojih smo došli, radne dozvole najčešće traže građani Srbije, Turske, Hrvatske, Kine, Italije, Kuvajta, Crne Gore, Sirijske Arapske Republike i Saudijske Arabije.

"Prema djelatnostima najviše radnih dozvola je izdato u djelatnosti trgovine (667), zatim u djelatnosti poslovanje nekretninama (356) i prerađivačkoj industriji (268). Ove djelatnosti su među tri djelatnosti sa najviše izdatih radnih dozvola već duži niz godina", kazali su iz Agencije.

Ilustracija / Traženje posla - undefined

FOTO: AA: Ilustracija / Traženje posla

U Agenciji za rad i zapošljavanje kažu da broj zaposlenih stranaca nema značajan utjecaj na domaće tržište rada.

U posljednje četiri godine broj stranih radnika se kretao od 0,3 do 0,4% u odnosu na broj zaposlenih u BiH. Iz ovoga se vidi da broj zaposlenih stranaca nema značajniji utjecaj na domaće tržište rada”, kažu u Agenciji.

U svakom slučaju, mnogi su mišljenja da je apsurd činjenica da u državi u kojoj su ljudi godinama na zavodima za zapošljavanje posao pronalaze radnici iz bijeloga svijeta, posebno u djelatnostima u kojima se bilježi suficit radne snage...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije