Dogs Trust: Veterinari rješenje za napuštene pse

Radiosarajevo.ba
Dogs Trust: Veterinari rješenje za napuštene pse

Dogs Trust u BiH vrsi konstantnu edukaciju veterinara i veterinarskih tehničara. U saradnji sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, veterinari iz Livna, Sanskog Mosta i Gradačca imali su priliku steći praktična iskustva u izvođenju hirurških zahvata (sterilizacije) na psima. 

Danas je u Sarajevu uspješno okončala edukaciju još jedna grupa veterinara. O mogućnosti primjene stečenih znanja, veterinarskoj struci, te o problemu sa napuštenim psima u gradovima BiH govore sami polaznici kao i predavačice Louise Allum i veterinarska tehničarka June Peakock iz Velike Britanije, te doktorica Selma Filipović sa Vetrinarskog Fakulteta u Sarajevu koje su polaznicima predstavile teorijska i praktična znanja u segmentu veterinarske hirurgije. 

Tokom treninga svaki polaznik je imao priliku upoznati se sa načinom prijema, pregleda, operacije i postoperativne njege za pse koji su sterilisani. Akcentiran je pratičan rad kako bi se svaki veterinar osposobio za samostalan rad. Ahmed Burza, dr veterinarske medicine iz Livna sa višegodišnjim iskustvom naglašava da je trening u segmentu hirurgije neophodan za sve veterinare u BiH zbog činjenice da se u tom dijelu nisu mogli adekvatno educirati tokom edukacije na fakultetu. 

„Zahvaljujuci prof Selmi i njenom asistentu Alenu ovaj segment je dignut na jedan zavidan nivo i tu studenti mogu da se osposobe za samostalan rad na terenu. Iskreno imam samo pohvale za trening i hvala Dogs Trustu na prilici za usavršavanje. Volio bih da je trening trajao jos dan ili dva duže“, kaže Burza, ali ističe da se osjeća osposobljenim već ujutro obaviti samostalno zahvat sterilizacije pasa u Livnu. Takođe iz Livna, dr veterinarske medicine, Adnan Burga, ističe da problem napuštenih pasa postoji i u Livnu i nada se da je najavljeno otvaranje azila za pse u Glamoču put ka rješenju problema sa napuštenim psima i ističe svoju spremnost i osposobljenost da se priključi radu u azilu. 

Jedina žena u grupi koja je danas uspješno završila sedmodnevu edukaciju bila je dr veterinrske medicine Tatjana Božić, ističe da se veterinarska struka rijetko i konsultuje kada je riječ o rješavanju problema sa psima lutalicama, te da se ono što struka predlaže ne poštuje. Dodaje da je edukacija više nego korisna obzirom da veterinarima koji rade na terenu nedostaje iskustva u radu sa malim životinjama (psi, mačke). „Preporučujem zaista svim kolegama da obavezno prođu ovu obuku. Od primjene medikamenata do izvršenja hirurskih zahvata, opreme, zaista se može mnogo, mnogo naučiti“, zaključuje. 

Profesorica Filipović ističe da je trend da se povećava broj kućnih ljubimaca u BiH i dodaje da veterinarima treba doedukacija kakvu nudi Dogs Trust. „Oni imaju iskustva u radu sa krupnom stokom, ali ne i sa malom praksom, sa malim životinjama. Upravo zato ovakve doedukacije preporučujem svim veterinarima u zemlji. Osvrćući se na stanje struke u BiH profesorica Filipović ističe da struka nije uopšte konsultovana kada je riječ o kreiranju rješenja za napuštene pse na ulicama BH gradova. „Da je konsultovana, nebi imali ovakvo stanje na terenu“, kategorična je prof Filipović. Osvrnula se na javnu raspravu održanu 3.10. u državnom parlamentu: „Tamo su za govornicu izašli načelnici i javno priznali da nisu četiri godine provodili zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. 

Dogs Trust BH nastavlja sa sedmodnevnim edukacijama veterinara i veterinarskih tehničara. Naredni termin za edukaciju veterinara je 25.11. 2013., a veterinarskim tehničarima su na raspolaganju još dva termina u ovoj godini: 21.10. i 09.12. 2013. Prijaviti se mogu svi zainteresovani putem web stranice www.dogstrust.ba.

Sada su krivi četvoronošci, a u stvari je sadašnja situacija rezultat nerada onih koji su na gradskom, opštinskom ili kantonalnom nivou zaduženi za primjenu zakona. Struku ne konsultuje niko! Neki dan je u gradskoj skupštini bilo zasjedanje na temu pasa lutalica, a da sa veterinarskog fakulteta niko nije bio ni pozvan da prisustvuje“, ističe prof Filipović i zaključuje da veterinarski fakultet kao jedina takva institucija u BH ima rješenje za trenutnu situaciju, ali ih niko ne pita za stručno mišljenje. Dodaje da je doedukacija kadra koju nudi Dogs Trust krucijalna stavka koja je neophodna za rješavanje situacije sa napuštenim psima. 

Predavačica i veterinarka iz Velike Britanije, Louise Allum, ističe da je kod BH kolega primjetna predanost ka usavršavanju i sticanju novih znanja kao i posvećenost radu na način koji osigurava dobrobit životinja. Ističe da je među polaznicima bilo vrlo talentovanih hirurga kojima je nedostajala praksa u radu sa psima i ističe zadovoljstvo što su ta iskustva stekli tokom treninga. „U početku sam bila zabrinuta činjenicom da ću kao veterinarska tehničarka učiti licencirane veterinare. Moja uloga bila je bazirana na iskustvu koje imam sa prijemom pasa, aktivnostima tokom hirurške intervencije ali i postoperativnom njegom. Lokalni veterinari su zaista vrlo spremno učili sve što smo im pokazali i vidi se da su spremni ići nazad u svoje zajednice i dijeliti naučeno u svojim zajednicama ili klinikama na kojima rade“, rekla je veterinarska tehničarka June Peakock. 

Da će završena edukacija imati veliku primjenu u praksi potvrdio je i dr veterinarske medicine iz Sanskog Mosta, Resić Senad. „Mislim da bi trebalo nastaviti ovakvu obuku i osigurati da je prođe što veći broj veterinara. Svi ćemo se morati uključiti u rješavanje problema sa napuštenim psima, a bez znanja u sterilizaciji i kastraciji to nećemo moći“, kaže Resić i dodaje da se u Sanskom Mostu sprema velika akcija sterilizacije napuštenih pasa u kojoj će sada potpuno osposobljen i sam učestvovati. 

Dodaje da pored veterinara treba izvršiti i obuku hvatača kako bi slične akcije bile još uspješnije. Miroslav Lukić iz Gradačca, direktor JP Veterinarska Stanica iz Gradačca kaže da sa dvadeset i dvije godine iskustva u radu nije imao priliku pohađati tako kvalitetnu edukaciju kakvu je organizovao Dogs Trust. Govoreći o problemima sa kojima se sreće u radu, naglašava potrebu nabavke i opreme adekvatnih veterinarskih sala kako bi u cijelosti mogao primjeniti stečeno znanje. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije