Dogs Trust BiH: Umjesto kupovine, usvojite psa!

Radiosarajevo.ba
Dogs Trust BiH: Umjesto kupovine, usvojite psa!

Projekt-menadžer britanske organizacije Dogs Trust BIH Anel Bećirović istakao je u pismenom obraćanju medijima u BiH da problem pasa lutalica može biti riješen samo kroz zajednički rad i uz pažnju i podršku lokalnih vlasti, škola, nevladinih organizacija, te cjelokupne javnosti.

S nastupajućom 2013. godinom predstavništvo fondacije Dogs Trust u BiH apelira na javnost da razmotri novi, drugačiji način rješavanja problema pasa lutalica. 

''Lako je donijeti psa u svoj dom, ali želimo ohrabriti ljude da prvo razmisle prije nego nabave psa. Mnogi psi na našim ulicama mogli su uživati u toplom domu, ali pošto su ih vlasnici odbacili, oni se ove zime muče da osiguraju hranu i sklonište. Protekla tri dana u Importanne Centru se vodi akcija prikupljanja donacija za lokalna prihvatilišta za pse. Apeliramo na ljude koji žele da nabave psa da prvo razmotre mogućnost da kroz usvajanje spase psa koji zaslužuje i treba novi dom'', smatra Bećirović.

Napominje da je sterilizacija ključni preventivni korak u kontroliranju populacije pasa lutalica. 

''U 2013. godini Dogs Trust će poticati i podržavati vlasnike da steriliziraju svoje pse i, nastavljajući dobar rad lokalnih nevladinih organizacija, vršit će sterilizaciju pasa koji žive na ulicama Sarajeva. Kroz obrazovne radionice od početka tekuće školske godine Dogs Trust je radio s više od 8.000 djece'', nagasio je. 

Dogs Trust BIH apelira na škole u Kantonu Sarajevo da prihvate ovu ponudu besplatnih radionica i u novoj godini te da na taj način pomognu budućoj generaciji vlasnika da odraste s razumijevanjem kako se treba brinuti o kućnim ljubimcima i kako biti odgovoran vlasnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije