Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 - 1770. Rođen je njemački filozof Georg Freidrich Hegel, najistaknutiji predstavnik njemačke idealističke filozofije.
 
- 1783. Francuski fizičar i pronalazač Jacques Alexandre Charles konstruirao je prvi balon napunjen hidrogenom koji je uzletio iz Pariza. Balon se spustio u selo Gones, gdje su seljaci «vilama uništili nepoznati leteći objekt».

 - 1891. U Zagrebu je obavljena prva pokusna vožnja tramvajem s konjskom vučom, što je za ovaj grad bio događaj stoljeća. Konji su u Zagrebu vukli tramvaj do 1910. godine.

 - 1896. Najkraći rat u povijesti, u kojemu je Zanzibar poražen od Engleske, trajao je svega 38 minuta. Počeo je u 9.02, a završio u 9.40 sati.

 - 1910. U Skoplju je rođena misionarka Marija Tereza, porijeklom Albanka. Dobitnica je mnogih svjetskih priznanja za mir i humanost, od kojih i Nobelova nagrada, koju je dobila 1979. godine.

 - 1916. U Beogradu je umro pjesnik, pripovjedač i satiričar Petar Kočić.

 - 1992. U Londonu završena dvodnevna međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji, na kojoj su predstavnici bosanskih Srba prihvatili da teško naoružanje stave pod kontrolu UN-a.

 - 2000. U Moskvi u požaru izgorio TV toranj Ostankino, jedan od simbola gada. Toranj visok više od 500 metara sagrađen je 1967. godine prema planovima arhitekte Nikolaja Nikitina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije