Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 - 1520. godine u Tenochtitlanu, pored današnjeg Mexico Cityja ubijen je astečki vladar Montezuma II. Za vrijeme njegove vladavine u Meksiko su se iskrcali Španjolci na čelu s Hernandom Cortesom.

 Montezuma II. ljubazno ih je dočekao i obdario darovima, ali ga je Cortes na prijevaru zarobio, zavladao prijestolnicom Tenochtitlanom i prisilio ga sa se stavi u španjolsku službu.  Kada su 1520. godine Azteci digli ustanak protiv Španjolaca i opsjeli grad, Montezuma II. ih je smirivao ali su ga oni pri tome ubili.
 
 - 1810. godine u Cerovcu kod Ljutomera rođen je slovensko-hrvatski pjesnik Stanko Vraz, pravim imenom Jakob Frass. Pravo i filozofiju studirao je u Grazu. Od 1835, godine preko Danice počeo se približavati hrvatskim ilircima i 1833. godine preselio se u Zagreb. Posve naginje ilirizmu i napušta slovenski jezik. Pisao je književnu kritiku, putopise, te članke o jeziku i narodnim običajima.
 
 Djelovao je i kao urednik 'Danice' jedan je od pokretača i urednik književnog časopisa 'Kolo', a bio je i dugogodišnji tajnik Matice ilirske u Zagrebu.

  - 1884. godine u Parizu je rođen francuski književnik i liječnik Georges Duhamel. Njegova najpoznatija djela su 'Krik iz dubine', 'Arkanđeo pustolivine', i 'Teofilov kompleks'. Umro je 13. travnja 1966. godine.
 
 - 1934. godine Hitler je počeo krvavi obračun, poznat kao 'Noć dugih noževa' s političkim i vojnim osobama, suradnicima u Nacionalističkoj stranci.

  - 1973. godine došlo je do jedne od najdužih pomrčina Mjeseca. Sjena je pokrivala čitav afrički kontinent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije