Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 - 1781. U Wylamu rođen engleski pronalazač George Stephenson. On je 1814. konstrurirao prvu upotrebiljivu parnu lokomotivu, uveo je čelične tračnice, umjesto drvenih i 1821. izgradio prvu javnu željezničku prugu na svijetu na liniji Stockton-Darlington.

 Osnovao je prvu tvornicu lokomotiva 1823. u Newcastleu, a 1829. izgradio je prugu Liverpool-Manchester na kojoj je njegova lokomotiva "roket" postigla dotada najveću brzinu od 56 kilometara na sat.

 - 1922. U Grand Rapidsu rođena je američka pjevačica i glumica Judy Garland. Slavu je stekla ulogom Dorothy u filmu "Čarobnjak iz Oza". Umrla je u Londonu 22. lipnja 1969. godine.

 - 1942. Češko selo Lidice potpuno je sravnjeno s zemljom u znak odmazde zbog atentata na Hitlerova viceprotektora Češke i Moravske Reinharda Heydricha.

 - 1967. Na Beverly Hillsu umro je glumac Spencer Tracy. Zvijezda postaje ulogama žrtve mase u "Zakonu linča" i svećenika u "San Franciscu".

 - 1982. U Munchenu je umro čuveni njemački glumac, scenarist i redatelj Rainer Werner Fassbinder. Djela: "Gorke suze Petre von Kant", Lili Marleen", "Lola" i mnoga druga.

 - 1993. Japanski princ Maruhito vjenčao se s Masako Owadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije