Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

-1783. Iznad grada Annonayja poletio je balon braće Montgolfier. Bio je to pokus s papirnom kuglom napuhanom toplim zrakom koji je označio početak moderne povijesti zrakoplovstva. Joseph i Etienne njime su zapravo postali prvi konstruktori sprave koja je uspješo poletjela.

 -1806. Nizozemska se proglasila kraljevinom s Luisom Bonapartom kao kraljem.

 -1816. U Napulju je umro skladatelj Giovanni Paisiello. On je jedan od glavnih predstavnika italijanske opere buffo kao što su "Seviljski brijač" i "Služavka gospodarica".

 -1898. U Fuente Vakerosu rođen je španski pjesnik i dramatičar Federiko Garsija Lorka, jedan od najznačajnijih ličnosti španske književnosti 20. stoljeća. Strijeljali su ga pripadnici Frankove civilne garde 1936.

 -1905. Rođen francuski filozof Jan-Paul Sartr, vođa francuske egzistencijalističke škole. Poznati su mu filozofski romani: "Bitak i ništavilo", "Prljave ruke", Zid i mučnina" i "Putevi slobode".

 -1967. Izraelsko zrakoplovstvo napalo je egipatska uzletišta, te je time počeo izraelsko-egipatski rat.

 -1968. Američkog senatora Robertta Kennedyja smrtno je ranio, u 42. godini života u Los Angelesu, Palestinac Sirhan Sirhan koji je ubio i njegovoga starijega brata, predsjednika Johna Kenedyja, u atentatu 1963. u Dallasu.

 -1972. Pod okriljem Ujedinjenih naroda u Stockholmu je od 5. do 16. lipnja održana Prva svjetska konferencija o zaštiti čovjekova okoliša, a završena Deklaracijom o čovjekovom okolišu. Po tome je 5. lipnja proglašen Svjetskim danom zaštite čovjekova okoliša.

 -1973. U Parizu je rođena glumica Julie Depardieu, kćerka slavnoga glumca Gerarda Depardieua. Julie se glumom bavi devet godina, a za to vrijeme snimila je već 30 filmova.

  -2004. U 93. godini umro bivši američki predsjednik Ronald Regan. Za vrijeme njegovoga mnandata (1981.-1989.) došlo je do otpoljavanja odnosa s Rusijom čiji je predsjednik bio Mihail Gorbačov. Dvojica državnika postigla su veliki broj sporazuma s ciljem zaustavljanja trke u naoružanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije