Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 1683. U Rijeci je umro istaknuti hrvatski učenjak, polihistor i pjesnik-latinist Stjepan Gradić. Filozofiju, pravo, klasične znanosti i matematiku studirao je u Rimu i Bologni.

Nakon studija nastavio je živjeti u Rimu, svraćajući tek povremeno u Dubrovnik, gdje je rođen, a u Vatikanu je bio otpravnik poslova od 1642. do smrti. Obavljao je i razne dužnosti u hrvatskom Zavodu svetoga Jeronima te je bio kustos i upravitelj vatikanske biblioteke.

U latinskim je stihovima opisao katastrofalan potres u Dubrovniku 1667. godine te je po čitavoj Europi organizirao pomoć razorenom gradu.

- 1884. U Litomišlu je umro češki skladatelj Bedrich Smetana, otac moderne češke glazbe. Skladao je prema temama iz legendi, povijesti i nacionalnog folklora. Jedno od najpopularnijih njegovih djela je opera "Prodana nevjesta".

Smetana je utemeljitelj češkog nacionalnog izraza u umjetničkoj glazbi, a smatra se i tvorcem češke opere. Ujedno je kao pijanist, dirigent i organizator pokretao nacionalne snage u češkom muzičkom životu.

- 1910. U Trstu je rođen glumac Karlo Bulić. Najpoznatija mu je uloga dotura Luigija u seriji "Malo misto".

- 1968. Najtopliji svibanjski dan u Hrvatskoj, kada je u mnogim kopnenim krajevima Hrvatske temperatura bila viša od 30 Celzijevih stupnjeva. U Slavonskom je Brodu toga dana izmjereno 35, a u Osijeku čak 36 stupnjeva, što je najviša izmjerena svibanjska temperatura u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da se to dogodilo u razdoblju takozvanih ledenih svetaca, što upozorava na klimatsku promjenljivost tijekom jednog mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije