Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 1502. Slavni moreplovac Kristofor Kolumbo krenuo je na četvrto i posljednje putovanje u novi svijet. U Španjolsku se vratio u studenome 1504., a umro je dvije godine poslije, slomljen naporima i razočaranjem jer su ga mimoišle obećane nagrade i počasti. Do posljednjeg trenutka Kolumbo nije saznao da je otkrio Ameriku. Bio je uvjeren da je stigao do istočnih obala Azije.

- 1805. U Weimaru od tuberkuloze pluća umro njemački književnik, teoretičar umjetnosti i povjesničar Johann Christoph Friedrich von Shiller.

- 1926. Prvim je zrakoplovom na Sjeverni pol stigao i preletio ga glasoviti polarni istraživač, američki admiral Richard Byrd.

- 1945. Objavljena je bezuvjetna kapitulacija fašističke Njemačke, koju je u ranu zoru 9. svibnja u berlinskom predgrađu Karlhorstu potpisao feldmaršal Keitel. Drugi svjetski rat trajao je šest godina. U njemu je sudjelovala 61 država i 110 milijuna vojnika. Poginulo je gotovo 60 milijuna osoba.

- 1946. U Los Angelesu je rođena glumica Candice Bergen, proslkavljena ulogom Murphy Brown u istoimenoj seriji. Candice je radila ko novinarka, a njene radove objavljivali su "Life" i "Playboy". Napisala je i kazališno djelo "The Freezer".

- 1950 - Ministar inozemnih poslova Francuske Robert Schuman pozvao na pomirenje Francuske i Njemačke i predložio stvaranje Zajednice za ugalj i čelik, prethodnice Europske unije. Schumanov plan 1951. godine potpisalo je šest zemalja. Datum se obilježava kao Dan europskih integracija.

- 1977. Umro američki književnik James Jones, proslavljen ratnim romanima "Odavde do vječnosti" i "Tanka crvena crta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije