Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

- 1814. Nakon poraza u Rusiji, izgubljene bitke kod Leipziga i pada Pariza, francuski car Napoleon Bonaparte bio je prisiljen abdicirati. Napoleonu je dodijeljena Elba kao posjed, odakle je naredne godine pokušao ponovno osvojiti vlast. Porazom na Waterloou konačno mu je zapečaćena sudbina.

- 1869. U norveškom gradiću Mandalu rođen je slavni kipar Gustav Vigeland, sljedbenik Rodina. Obrađuje ljudske teme, uzdižući ih do simbola. Većina njegovih skulptura nalazi se u parku Forgner u Oslu.

- 1962. U Hollywoodu je umro Michael Curtiz, mađarsko-američki redatelj, pravim imenom Mihaly Kertesz, rođen u Budimpešti. Poznati filmovi "Anđeli garava lica", "Kapetan Blood", "Morski sokol", "Morski vuk" i mnogi drugi.

- 1987. Umro Erskine Caldwell, pisac koji je pripadao generaciji američkih književnika kao što su Faulkner, Hemingway, Wolfe i drugi. Najpoznatiji je po svojim knjigama o ruralnom američkom Jugu u vrijeme Velike depresije "Tobacco Road", "God's Little Acre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije