Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 -1614. godine u Toledu je umro grčko-španjolski slikar poznat kao El Greco, pravim imenom Dominikos Thotokopulos. Bio je slikar osebujna izraza, jedan od velikana renesansnoga slikarstva.

 -1898. godine rođen je hrvatski slikar i kolekcionar Ante Topić Mimara. Godine 1972. darovao je Hrvatskoj 3650 umjetnina koje su izložene u Muzeju "Mimara" u Zagrebu. Umro je 1987.

  -1939. godine u Detroitu je rođen američki redatelj, scenarist i producent Franciois Ford Coppola. Uspjeh njegova gangsterskog epa, a ujedno i obiteljske kronike filma "Kum" iz 1972. koji se našao na vrhu najkomercijalnijih filmova i dobio tri Oskara, svrstava Coppolu među vodeće američke redatelje koji sedamdesetih utječu na hollywoodski film.
 -1942. godine u Zagrebu je umro Nikola Andrić, književnik i kazališni kritičar. U književnosti je stekao velike zasluge ne samo kao raznorodni pisac nego i po organizatorskim sposobnostima i posebice po nakladničkim idejama.

 -1947. godine umro je Henry Ford koji je 1903. utemeljio Ford Motoc Co. Kako je tada automobil bio skup, uznemirujući i nepouzdan novitet, Fordova genijalnost je bila u tome da je od automobila napravio jedinstven, čvrst i povoljan proizvod bez kojeg se više nije mogao zamisliti život.

  -1990. godine u požaru koji je zahvatio trajekt "Scaindivavian Star" na liniji Norveška-Danska poginulo je 158 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije