Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 - 1199. godine u 41. godini života, za opsade dvorca grofa od Lomogesa poginuo je kralj Richard I., poznatiji kao Richard Lavljeg Srca. Sudjelovao je u Trećem križarskom ratu, a na povratku ga je zarobio austrijski vojvoda Leopold, koji ga je pustio 1194. godine uz visoku otkupninu.

 - 1490. godine u Beču je umro hrvatsko-ugarski kralj Marijaš Korvin. Kao kralj srušio je samovolju krupnih feudalaca i organizirao je prvu centralističku državu u središnjoj Europi. Uspješnim ratovima zadržao je Turke gotovo pola stoljeća s onu stranu Save. Sredinom XV stoljeća Matijaš Korvin u Budimu je osnovao Corvinu, knjižnicu koja se nakonm 1526. godine potpuno raspala.

 - 1896. godine na olimpijskom stadionu u Ateni, vjernoj kopiji klasičnih grčkih borilišta, počela je prva moderna Olimpijada. Idejni i organizacijski tvorac modernih igara bio je Francuz Pierre de Coubertin.

 - 1919. godine rođen je slikar Albert Kinert. Od grafičke stilizacije došao je do osebujne apstrakcije u kojoj dominira ekspertivna linija.

 - 1917. godine u New Yorku je umro ruski skladatelj Igor Stravinski središnja glazbena ličnost svog vremena. Njegovi baleti 'Žar ptica', 'Petruška', 'Posvećenje proljeća' i mnoga simfonijska djela, opere i oratorij trajno su obilježili glazbeno stvaralaštvo XX stoljeća.

 - 1992. godine u 72. godini života je umro je biokemičar Isaac Asimov poznatiji kao pisac znanstvenofantastičnih romana. Mnogi tvrde kako je Asimov ostao bez Nobelove nagrade za književnost samo zato što je maštu posvetio robotima i interplanetarnim svjetovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije