Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 - 1842. godine u Parizu je umro francuski književnik Stenhal pravim imenom Marie Henri Beyle romanopisac koji je imao mnogo zajedničkog s romantičarima, ali je začetnik i realizma. Prikazivao je suvremeno društvo i majstorski slikao osjećajni svijet svojih junaka. U svojim djelima osobito ističe snagu i volju. Dva su ga romana' Crveno i crno' i 'Parmski kartuzijanski samostan' proslavila po cijelome svijetu ali tek nakon smrti.

 - 1900. godine u Frankfurtu na Majni rođen je Erich Fromm američki psihoanalitičar njemačkog podrijetla. U svojim je djelima analizirao fenomene suvremenog povijesnog svijeta, kao što su emocionalni problemi čovjeka, ljudsko samootuđenje i dr. Najpoznatija su mu djela 'Bijeg od slobode', 'Zdravo društvo' i 'Anatomija ljudske destruktivnosti'.

 - 1910. godine u Japanu je rođen redatelj, scenarist i producent Akira Kurosawa. Zbog složenosti i autorske ličnosti kojom nadmoćno nadvladava složene raspone raznorodnih dramskih struktura, na zapadu je nazvan 'Shakespereom suvremenog filma', dok je u domovini dobio nadimak 'Imperator'.

 - 1973. godine u Zagrebu je u sedamdeset i prvoj godini života umro, redatelj i dramski pisac Tito Strozzi sutradan nakon svoje zadnje praizvedbe, koja je održana na pozornici zagrebačke Komedije, a za koju je napisao tekst, radio kao redatelj i nastupio kao glumac u naslovnoj ulozi.

 - 1976. godine u Fountain Valleyju rođena je glumica Keri Russell gledalištu poznata kao Felicity iz istoimene serije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije