Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 - 1685. godine u Eisenachu je rođen skladatelj Johann Sabastian Bach. Veliki njemački barokni majstor skladao je četiri orkestralne suite među kojima je najpoznatija Druga suita u H-molu. Opus Johanna Sabastiana Bacha impresivan je po kvantiteti, a da pri tome niti u jednom trenutku ne gubi na autentičnosti.

 - 1839. godine rođen je ruski skladatelj, predstavnik ruske nacionalne škole i zastupnik realističkog pravca Modest Petrovčić Musorgski. Njegova najpoznatija djela su opere "Boris Gudunov", "Hovanščina", "Soročinski sajam", zatim klavirska skladba "Slike za izložbe".

 - 1913. godine u Lukovdolu u Gorskom kotaru rođen je pjesnik Ivan Goran Kovačić. Za kratka života Kovačić je objavio pjesme "Lirika", zatim novele "Dani gnjeva", a potkraj 1942. godine priređuje zbirku kajkavskih pjesama "Ognji rože", kojom u hrvatsku književnost uvodi kajkavsko narječje Gorskog kotara.

 - 1962. godine mirni prosvjed održan u južnoafričkom gradu Sharpevilleu pretvorio se u tragediju kada je policija otvorila vatru na okupljene crnce. Tada je ubijeno 67 osoba, a ranjeno je 186 osoba.

 - 1963. godine zatvoren je čuveni zatvor Alcatraz u San Franciscu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije